Počasni predsjednik Advokatske komore RS – Jovan Čizmović nije kažnjen za šamaranje advokatice Melihe Filipović

0

Jovan Čizmović, siva eminencija u advokatskim krugovima u Republici Srpskoj, posebno u Banjaluci, do danas nije kažnjen za  sramni, nasilnički čin, mada je advokatica Filipović protiv njega podnijela prijavu Glavnom disciplinskom tužiocu Advokatske komore RS. Filipovićeva je podnijela i krivičnu prijavu protiv Čizmovića Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci za krivično djelo nasilničko ponašanje iz člana 362. Krivičnog zakonika RS. Tužilaštvo do danas nije učinilo ništa povodom tog slučaja. Javna je tajna da Čizmović kontroliše, ne samo najveći broj advokata u Banjaluci, već i da ima ogroman uticaj na sudije i tužioce u ovom gradu.

Fizički nasrtaj Čizmovića na advokaticu Filipović, koja je najstariji advokat u cijeloj BiH, desio se 1. oktobra 2019. godine prilikom uviđaja na kome se sprovodio postupak prestanka državne svojine na jednoj od parcela u Banjaluci. Sve se desilu pred očima predstavnice Pravobranilaštva RS, dvoje službenika Republičke uprave za geodetske poslove (RUGIP) i portira.

 „U jednom trenutku Čizmović je počeo razgovarati s geometrom, a ja sam mu rekla da to ne može raditi, jer je stranka u postupku. Tada me Čizmović ošamario, tako jako da sam mislila da sam ostala bez pola lica“, ispričala je Filipovićeva novinarima prije dvije godine.

Čizmoviću, ne samo da nije palo na pamet da se izvini svojoj koleginici zbog brutalnog fizičkog nasrtaja na nju, već je kasnije učinio sve da spriječi da bude kažnjen za svoje nedjelo.

Meliha Filipović

Meliha Filipović je tri dana poslije incidenta, 4. oktobra 2019. godine, Glavnom disciplinskom tužiocu Advokatske komore RS podnijela prijavu protiv Čizmovića. Nekoliko mjeseci kasnije njena prijava je razmotena, a 24. februara 2020. godine podignuta je optužnica. Prije toga, disciplinski tužioci Advokatske komore saslušali su svjedoke, kao i oštećenu advokaticu. Mada se pojavila nada da će nasilnik dobiti zasluženu kaznu, postupak je počeo da se razvlači, suđenje je nekoliko puta odgađano bez valjanih razloga. Skoro godinu dana nakon šamara, njoj je stigao poziv iz Advokatske komore RS, gdje ju je sačekala šokantna odluka.

Disciplinski sud Advokatske komore presudio je da odbija optužbu Filipovićeve protiv Čizmovića, proglasivši se nenadležnim u ovom slučaju. Disciplinski sud je takvu svoju odluku obrazložio tvrdnjom da Čizmović, u trenutku kada je ošamario Filipovićevu, „nije nastupao kao advokat, već kao stranka u upravnom postupku, koja je ostvarivala svoje lične interese“!?

Rješenje Disciplinskog suda

Nameće se logično pitanje – ako Disciplinski sud Advokatske komore RS nije bio nadležan, kako se uopšte upustio u meritum? Malo je vjerovatno da članovi Disciplinskog suda ne znaju odgovor na ovo pitanje. Realnije je da je stiglo naređenje „odozgo“ da donesu takvu odluku.

Disciplinski tužilac je na odluku Disciplinskog suda podnio žalbu Apelacionom disciplinskom sudu Advokatske komore RS, ali ni nakon nekoliko urgencija Filipovićeve nije joj dostavljena kopija te žalbe.  Meliha Filipović, kako je sama potvrdila, smatra da je Jovan Čizmović nedodirljiv, ma šta uradio i da mu ni organi Advokatske komore ni banjalučko Okružno tužilaštvo ne mogu ili ne smiju ništa.

Koliko je, pak, Čizmović beskrupulozan govori činjenica da javno govori, i pored živih svjedoka njegovog napada, da je Filipovićeva sve izmislila i da je on nije ošamario, već „pomilovao po licu“.

piše: Ljiljana Kovačević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here