20.04.2024.
HomeNovostiKon upozorava: Brzina povratka virusa je šokantna

Kon upozorava: Brzina povratka virusa je šokantna

 

Epidemiolog dr. Predrag Kon izjavio je da Srbiju novi udar koronavirusa očekuje već u novembru.

Brzina povratka virusa je šokantna i sve može da se preokrene za dvije nedjelje. Problem su žarišta u okolnim zemljama, ali i dolazak zime, piše današnji “Blic”.

Poznati epidemilog i član kriznog štaba rekao je za Blic da će neke mjere, koje su do sada bile na nivou preporuka morati da postanu obavezne ukoliko se trend rasta obolijevanja od koronavirusa poveća.

Radi se, kako je objasnio, o obaveznom nošenju maski i na otvorenom, kao i u zatvorenom, što je do sada bilo na nivou preporuke.

Nadležni su ranije istakli da je epidemiološka situacija u Srbiji za sada povoljna, ali je koronavirus praktično eksplodirao u svim zemljama bivše SRFJ. Zbog toga, ali i drugih faktora, nadležni kažu da se prati situacija u više gradova zbog porasta broja zaraženih.

Najviše novozaraženih ponovo je registrovano u Beogradu, a gradovi gdje raste broj oboljelih su i Kraljevo, Niš, Novi Sad, Trstenik, Bujanovac i Vranje.

U ovom trenutku nisu se stekli uslovi za održavanje masovnih sportskih događaja, jer bi bili veliki rizik za širenje korona virusa, kaže imunolog Srđa Janković, prenio je RTS.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smještaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo kronavirusa kod 36 korisnika i 11 zaposlenih.

 

 

 

blic

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti