21.06.2024.
HomeNovostiKad i kako se pokreće opoziv predsjednika Hrvatske?

Kad i kako se pokreće opoziv predsjednika Hrvatske?

Bivši predsjednik SDP i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nastavlja sa serijom napada na pojedince i institucije koji ga se usude kritizirati. Šutio je samo jedan dan i na Facebooku se u podugačkom postu obrecnuo na potpredsjednicu Nove ljevice Radu Borić koja je u intervjuu Jutarnjem listu izjavila da treba odstupiti.

Ona i još nekolicina saborskih zastupnika govore o proceduri opoziva predsjednika Republike koji posljednjih dana upozorava da jedini ima pravo kritizirati one koji su praktički nesmjenjivi. A što je s njim? Zoran Milanović u svakoj novoj izjavi proziva i propituje tuđe funkcije. Osim svoje.

“Kakav je to pritisak na ljude koje nitko ne može smijeniti? Tko može smijeniti pravobraniteljicu? Praktički nitko. Tko može smijeniti Turudića? Nitko. Tko ga može postaviti? Ne znamo tko. Ne znamo tko su ti ljudi. O čemu odlučuju ti ljudi? O vašoj slobodi”, rekao je Milanović 2. listopada.

Zazivanje opoziva

No, predsjednik zaboravlja da je i sam smjenjiv te da može odgovarati za svoje riječi i postupke. Zbog posljednjih neki su već počeli spominjati njegov opoziv.

“Imamo pravo propitivati svačiju funkciju. Dakle, oni su odgovorni biračima koji su ih birali. On je trebao biti taj koji je također trebao znati što se tamo događa, tko je pod mjerama, kakvi se rade izvidi. I nisam sigurna da to što govori ustvari ne govori samo zato što on nije znao ako zamjera premijeru koji nije znao”, istaknula je Borić.

Rada Borić nešto je jasnija bila u intervjuu Jutarnjem listu gdje je poručila da Milanović treba odstupiti. Uspjela je zbog toga razljutiti predsjednika koji je šutio samo jedan dan pa joj je posvetio objavu na Facebooku.

“Gospođa Borić prištekala se tek u drugom krugu predsjedničkih izbora, poput još nekih poštenjačina, nakon moje, njoj nejasne, pobjede u prvom krugu. Došla je na onaj lijepi i energični skup u Boćarskom domu u Zagrebu i ugurala se u kadar, istina, u dogovoru s organizatorima skupa… Takva ličnost, sad dolazim do povoda ovome zapisu, traži od nedavno izabranog predsjednika Republike, to jest mene, da – odstupim. Ni manje ni više nego da odstupim! A zašto”, napisao je Milanović između ostalog.

Vrijeđanje ljudi koje bi po Ustavu treba štititi, ali i donošenje odluka za kartaškim stolom, mnogima su dovoljni razlozi da predsjednik sam ode.

“Nema svetih političara, nema onih koji bi smjeli biti nedodirljivi. Pokaže li se da postoji odgovornost za bilo kakve povrede Ustava ili zakona od strane predsjednika onda je dužnost i obveza svakog zastupnika u Hrvatskom saboru da takav jedan zahtjev podrži”, rekla je Dalija Orešković.

Kad i kako se pokreće opoziv predsjednika?

Inače, prema Ustavu predsjednik odgovara za povredu Ustava koju počini u obavljanju svoje dužnosti. To znači da se mora dokazati da je neku normu Ustava prekršio baš u obavljanju svoje dužnosti, a ne privatno.

“Postupak za utvrđivanje takve odgovornosti pokreće Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a konačnu odluku donosi Ustavni sud također dvotrećinskom većinom svih sudaca. Sankcija za takvo kršenje Ustava je gubitak funkcije predsjednika Republike”, objasnio je ustavni stručnjak Đorđe Gardašević.

Da je u izjavama pretjerao, smatra i politička analitičarka Ankica Mamić. “Komunikacijski gledano bilo bi dobro da predsjednik stane u stvaranju neprijatelja, očito misli da je potpuno u pravu, da može i treba nastaviti zagovarati svoju poziciju. Komunikacijski gledano on je pretjerao sigurno, a s druge strane pokretati temu opoziva na način na koji je danas pokrenut, čini mi se preuranjeno i nepotrebno. Predsjednik, koliko znamo, nije prekršio Ustavne ovlasti. Indikativno je da se predsjednik loše nosi s prozivanjem ad hominem, on smatra da na to treba odgovoriti. Osobno mislim da to nije dobro, ali razlikujemo se”, rekla je u Dnevniku N1 i naglasila:

“Predsjednik smije i treba biti tema propitkivanja.”

Stav oporbe

Kad bi htjela, oporba bi i bez SDP-a, ali zajedno s HDZ-om, mogla pokrenuti proceduru opoziva predsjednika. Za to je potrebna 101 ruka. Dakle, vladajuća koalicija, Domovinski pokret, Most i ženski klub lako mogu krenuti u rušenje Milanovića. No, sloge oko toga nema.

“Hrvatski narod je s preko milijun glasova izabrao Zorana Milanovića i da sad neke strančice koje su dobile 50-ak tisuća glasova pokreću opoziv predsjednika, mislim da je to smiješno. Postoje institucije koje trebaju istražiti je li Zoran Milanović na bilo kakav način upleten u ovu aferu”, rekao je Nikola Grmoja.

“Mislim da uopće nema logike niti razloga za opozivom. Itekako u vrlo bitnim stvarima može biti pozitivan i konstruktivan faktor i raditi u interesu Republike Hrvatske i vjerujem da većinu građana nije razočarao. Ovdje ne govorim o stilskim vježbama”, rekla je Sabina Glasovac.

Oporba ionako smatra da nije na njima da pokreću opoziv predsjednika, već na HDZ-u. Oni su puni kritika s obzirom da ih proziva, ali o postupku opoziva zasad ne razmišljaju.

“Predsjednik Milanović u zadnje vrijeme svašta govori, a to ništa sa mnom nije prokomentirao pa ne bih ni ja njegove riječi komentirao”, kazao je ministar obrane Mario Banožić.

Kada bi do opoziva i došlo, Milanovićev posao do novih izbora obavljao bi predsjednik Sabora.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti