21.06.2024.
HomeNovostiSrušen najuži krug globalnog kralja droge

Srušen najuži krug globalnog kralja droge

Međunarodna organizacija Europol danas je objavila saopćenje za medije povodom akcije “Black Tie 2” koja je jučer provedena u Bosni i Hercegovini, saopćili su iz Tužilaštva BiH.

U raciji velikih razmjera koja je provedena u Bosni i Hercegovini, službenici za provođenje zakona upali su u domove i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio ‘užeg kruga’ narkobosa uhićenog u studenom 2022. godine. Europol je podržao jučerašnju akciju koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog ‘super kartela’, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio europske trgovine kokainom. Kao i u operaciji ‘Desert Light’ /Pustinjsko svjetlo/, nekoliko partnera iz cijelog svijeta surađivalo je kako bi zadali još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog ureda (FBI), pretražili su preko 40 lokacija.

Dan akcije usmjeren je na 23 pomagača i korumpiranih službenika u Bosni i Hercegovini

Primarni cilj operacije kodnog naziva “Black Tie” (Crna kravata) bio je optužiti i procesuirati bosanskohercegovačkog/nizozemskog državljanina kojeg Europol i Nizozemska smatraju Metom visoke vrijednosti. Osumnjičenog su 2023. godine nizozemske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbiti cijelu kriminalnu organizaciju pod zapovjedništvom i kontrolom Mete visoke vrijednosti. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz potporu Europola.

Unatoč uhićenju u studenom 2022. godine, istraga je pokazala da je Meta visoke vrijednosti nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Surađujući s drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske pothvate krijumčarenja kokaina, bosanskohercegovački/ nizozemski državljanin postao je moćna figura koja kontrolira masivnu opskrbu kokainom prema Europi i drugim destinacijama. Nadalje, Meta visoke vrijednosti se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU.

Ciljanje na „uži krug“ narkobosa

Među 23 osobe koje su jučer uhićene nisu samo pomagači, već i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže. Uoči ove akcije, bh. organi su već bili uhitili dvojicu osumnjičenih i zaplijenili 55 000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan provođenja akcije, službe za provedbu zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptope i izuzele i druge dokaze.

Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u lipnju 2023. godine od Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bh. organe u istrazi protiv uže skupine ili ‘unutrašnjeg kruga’ članova od povjerenja kriminalne organizacije Mete visoke vrijednsoti. Među ostalim kaznenim djelima, poredmet u domaćem pravosuđu bio je usredotočen na teška kaznena djela poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

Uloga Europola

Europol je poslao dva stručnjaka s mobilnim uredima u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupili i unakrsno provjerili obavještajne podatke te pomogli u daljnjoj koordinaciji aktivnosti. Osim potpore koja je dovela do jučerašnje akcije, Europol je podupirao cjelokupnu istragu s obavještajnim podacima i koordinacijom. Od početka 2021. godine Europolovi stručnjaci sačinili su i podijelili više od 30 paketa obavještajnih podataka povezanih s Metom visoke vrijednosti i njenom kriminalnom mrežom.

Agencije za provođenje zakona koje sudjeluju:

Belgija: Savezna pravosudna policija Antwerpen (Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen)
Francuska: Nacionalna policija (Police Nationale – Office anti-stupéfiants (OFAST))
Bosna i Hercegovina: Ministarstvo unutarnjih/unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policija Kantona Sarajevo)
Sjedinjene Države: Uprava za suzbijanje droga (DEA); Federalni istražni ured (FBI)

“U vezi sa nastavkom aktivnosti Tužiteljstva BiH, u narednim satima postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH u koordinaciji sa policijskim agencijama, u zakonskom roku izvršit će ispitivanje osumnjičenih koji su lišeni slobode u akciji “Black tie 2”, nakon čega će donijeti odluku o prijedlogu pritvora ili mjera zabrane za osumnjičene, koji će biti upućen prema Sudu BiH”, dodali su iz Tužilaštva BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti