03.05.2024.
HomeNovostiPrivatna firma ministra Sevlida Hurtića dobila preko 1,4 miliona KM na dva...

Privatna firma ministra Sevlida Hurtića dobila preko 1,4 miliona KM na dva tendera

 

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona nabavilo je od Hurtićeve izdavačke kuće u septembru udžbenike grupe autora vrijedne 990.996 KM. Zatim je prije par dana Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona dodijelilo ovoj izdavačkoj kući ugovor vrijedan 435.119 KM a u oba slučaja firma ministra Hurtića bila je jedini ponuđač.

Sporno je ipak to što Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH jasno propisuje da ministri i drugi funkcioneri ne mogu  biti članovi dio uprave bilo kojeg privatnog preduzeća koje sklapa ugovore ili na drugi način posluje s institucijama koje se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou. S obzirom da se radi o očiglednom kršenju zakona Transparency International u BiH uputio je prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH. Treba podsjetiti da je rad ove komisije u više navrata bio blokiran zbog političkih opstrukacija a poslednja sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Privatna izdavača kuća NAM po javno dostupnim podacima u vlasništvu je ministra Hurtića koji se vodi i kao član uprave a njena vrijednost prema Hurtićevom imovinskom kartonuprocjenjuje se na 10 miliona maraka.

Ukupni prihodi ovog preduzeća po javno dostupnim podacima do 2021. godine iznosili su do 2,1 milion KM da bi u 2022. godini porasli na 4,1 milion KM a veliki dio tih prihoda odnosi se na poslove sa javnim institucijama.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti