21.06.2024.
HomeNovostiHoće li Tužilaštvo istražiti sumnjivi aranžman Energoinvesta i BH Gasa i štetu...

Hoće li Tužilaštvo istražiti sumnjivi aranžman Energoinvesta i BH Gasa i štetu od 11 miliona dolara?

Arbitražni sud u u Cirihu u Švicarskoj donio je odluku po kojoj su “BH-Gas” i kompanija “Energoinvest” dužni mađarskoj firmi “FGSZ” platiti 11,16 miliona dolara zbog jednostranog raskida ugovora.

Mađarska kompanija “FGSZ” pokrenula je arbitražni spor protiv Energoinvesta i BH-Gasa zbog raskida ugovora o transportu gasa preko Mađarske.

Bosna i Hercegovina je do 2021. godine dobijala ruski gas plinovodom preko Ukrajine, Mađarske i Srbije, a ugovor s mađarskim transporterom FGSZ o transporom vrijedio je do 2023. godine. No, dvije sarajevske fire, obje u vlasništvu države, naprasno su raskinule ugovor pravdajući to višom silom.

Ugovor o prelasku na plinovod Turski tok potpisan je 30.12.2020. godine od strane Energoinvesta i uz protivljenje tadašnje uprave BH-Gasa, koja je nedugo nakon toga smijenjena.

Saglasnost Vlade FBiH o ovome prelasku na novi pravac snabdijevanja nije nikad data osim telefonske saglasnosti u kontaktu federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindić, koji dolazi iz Stranke za bolju budućost Fahrudina Radončića, i generalne direktorice Energoinvesta Bisere Hadžialjević, koja, indikativno, dolazi iz Gusinja, Radončićevog zavičaja.

Radončićev ministar Džindić nije našao za shodno objasniti javnosti zašto je donio očigledno štetnu odluku, već je samo u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kazao da se tim pitanjem sada “treba baviti aktualna vlast”. Ipak, i on i Bisera Hadžialjević morali bi svoje odluke pojasniti nadležnim istražnim organima.

Inače, simptomatična je činjenica da je aktuelna direktorica Energoinvesta jedina iz prethodne garniture vlasti preživjela sječu kadrova stare vlasti kao što je znakovita i činjenica da Radončićev Avaz dosljedno ignorira gubitak 23 miliona KM državnog novca.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti