27.04.2024.
HomeSvijetStrane zemlje povlače svoje diplomatsko osoblje iz Ukrajine dok tenzije rastu

Strane zemlje povlače svoje diplomatsko osoblje iz Ukrajine dok tenzije rastu

Sjedinjene Američke Države naredile su povlačenje članova porodica osoblja američke ambasade u Kijevu, navodeći kao razlog prijetnju “rusku prijetnju vojnom akcijom”, a poziv za napuštanje glavnog urajinskog grada uputili su i nižerangiranom osoblju ambasade. Taj je potez potaknuo saveznike SAD-a kao što su Velika Britanija i Kanada da slijede primjer i privremeno povuku dio osoblja dok Rusija gomila trupe i naoružanje na granici s Ukrajinom.

Ipak, neki drugi saveznici, uključujući Europsku uniju, odlučili su ostati u Kijevu pozivajući na diplomaciju kao način da se spriječe sukobi.

Washington Post piše kako su upravo različiti pristupi istaknuli razdor među zapadnim zemljama oko toga kako se suprotstaviti Moskvi.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko nazvao je evakuaciju porodica diplomatskog osoblja ove sedmice “preuranjenom”.

“Jako je važno izbjegavati aktivnosti koje bi se mogle iskoristiti u informacijskom prostoru za povećanje napetosti u društvu i destabilizaciju ekonomske i financijske sigurnosti Ukrajine”, napisao je Nikolenko na Twitteru u ponedjeljak.

Rekao je da je samo nekoliko od 129 diplomatskih misija u Ukrajini najavilo evakuacije.

Sjedinjene Američke Države

Nakon naredbe porodicama diplomata da napuste Ukrajinu, američki dužnosnici u Kijevu održali su u utorak virtualni sastanak i upozorili stotine Amerikanaca da ih ambasada neće biti u poziciji evakuirati u slučaju sukoba.

Ambasada je također izdala upozorenje u kojem je Ukrajina ocijenjena kao zemlja u koju se ne savjetuje putovanje. Prema upozorenju, sigurnosni uvjeti duž ukrajinskih granica, na Krimu koji je okupirala Rusija i u istočnoj Ukrajini “su nepredvidivi i mogu se pogoršati bez najave”.

U istoj poruci se navodi da bi američki građani “trebali razmisliti o odlasku već sada koristeći komercijalne ili druge privatne mogućnosti prijevoza”.

Američki dužnosnici odbili su ponuditi više detalja o tome zašto je nalog o odlasku donesen sada, ali su prenijeli nedavne izjave predsjednika Joe Bidena da bi se invazija “mogla dogoditi u bilo kojem trenutku”.

Sjedinjene Države također su upozorile građane u obližnjoj Bjelorusiji — gdje je Rusija smjestila snage posljednjih dana i planira održati veliku vojnu vježbu sljedećeg mjeseca — da prate napetosti u regiji, izbjegavaju javne demonstracije i “edovno procjenjuju moguće planove odlaska u slučaju nužde”.

Kanada

Global Affairs Canada objavila je u utorak da će “privremeno povući” djecu djelatnika ambasade i članove porodica u njihovoj pratnji. U saopštenju je također spomenuto “kontinuirano jačanje ruske vojske i destabilizirajuće aktivnosti u Ukrajini i oko nje”.

Savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika, Mykhailo Podolyak, rekao je za kanadske novine Globe and Mail da je potez da se porodice diplomata pošalju kući razumljiv, dodavši kako to podriva moral Ukrajine.

“Pretjerano reagiranje na ono što Ruska Federacija radi… čini ukrajinsko društvo nervoznim”, rekao je Podolyak u intervjuu kao odgovor na mjere kanadskih vlasti.

Velika Britanija

Britanija je u ponedjeljak privremeno povukla dio osoblja i članova porodica iz svoje ambasade u Ukrajini, rekao je premijer Boris Johnson.

Nazvao je to “odgovornom mjerom opreza”, ali je rekao da će ambasada ostati otvorena i nastaviti pružati konzularnu pomoć britanskim državljanima u Ukrajini.

Otprilike polovica osoblja ambasade vratit će se u Veliku Britaniju, prenio je BBC.

Europska unija

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da većina zemalja članica neće odmah smanjiti broj zaposlenih u svojim ambasadama u Kijevu.

“Nećemo učiniti istu stvar jer nemamo nikakve konkretne razloge”, rekao je Borrell uoči sastanka EU ministara vanjskih poslova, javlja Reuters.

“Pregovori su u toku”, rekao je.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je u ponedjeljak da je porodicama ključnih članova osoblja omogućen odlazak, ali da će diplomati ostati.

“Ovo je odgovarajuća mjera u trenutnoj situaciji”, rekao je glasnogovornik ministarstva Christofer Burger.

Australija

Australska vlada pozvala je svoje građane da odmah napuste Ukrajinu zbog “povećanog rizika od oružanog sukoba”, prenio je u ponedjeljak australski ABC News.

“Australci u Ukrajini trebali bi sada otići komercijalnim putem, gdje je to sigurno, uz napomenu da bi se dostupnost letova mogla promijeniti ili biti obustavljena u kratkom roku”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i trgovine.

Savjetuje se također da građani Australije ne putuju u Ukrajinu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti