21.06.2024.
HomeNovostiTuzla: Predstavljen izmijenjeni Kodeks za štampane i online medije u BiH

Tuzla: Predstavljen izmijenjeni Kodeks za štampane i online medije u BiH

 

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH, organizovalo je danas u Tuzli radionice sa novinarima i urednicima, na kojima je predstavljen izmijenjeni Kodeks za štampane i online medije BiH. Izmijenjeni Kodeks, između ostalog, sadrži odredbe kojima je omogućeno adekvatno reagiranje na širenje lažnih vijesti i dezinformacija, kako u štampanim tako i u online medijima.

“Izmijenjeni Kodeks za štampane i online medije BiH, između ostalog, sadrži odredbe kojima je omogućeno adekvatno reagiranje na širenje lažnih vijesti i dezinformacija, kako u štampanim tako i u online medijima, sa ciljem podizanja profesionalnih standarda izvještavanja” istakao je prof. Enes Osmančević predsjednik Ekspertske grupe za izmjene i dopune Kodeksa.
Sutkinja Nada Arsenić, članica Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije BiH, govorila je o važnosti pridržavanja odredbi Kodeksa, medijacijskom postupku i saradnji urednika sa Vijećem.
Dženana Burek, izvršna direktorica Vijeća, razgovarala je sa urednicima i novinarima o problemima sa kojima se suočavaju, primjeni člana 8. – Dezinformacije i načinima kako spriječiti širenje dezinformacija u praksi.
Vijeće za štampu i online medije u BiH u 2021. zaprimilo je 1.073 žalbe, od čega se 1.036 odnosilo na sadržaje objavljene u online medijima, dok se svega 10 žalbi odnosilo na tekstove objavljene u štampanim medijima. U poređenju sa žalbama zaprimljenim u prethodnim godinama, ovakva struktura pokazatelj je ogromnog utjecaja i prisustva online medija u svakodnevnoj komunikaciji i neophodnosti dodatne edukacije urednika i novinara.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti