U čast najboljem bh. sportisti: Kup BiH mijenja ime u Kup Mirza Delibašić

mirzzzzzz del

Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH donio je odluku da Kup Bosne i Hercegovine od sezone 2018/19. nosi naziv Kup Mirze Delibašića.

Iz KS BiH su se zahvalili porodici jednog od najboljih sportisa BiH u istoriji što su dozvolili da se koristi ime Mirze Delibašića.

“Smatram da je inicijativa ljudi iz KS BiH da daju ime Kupu po Mirzi Delibašiću dobra. Ime najboljeg sportiste svih vremena tu i pripada i trebalo bi takmičenju dati na važnosti i prestižu. Neka budući osvajači s ponosom taj trofej čuvaju u svojim vitrinama, na taj način čuvajući od zaborava Kinđetov lik i djelo“, kazao je Danko Delibašić, Mirzin sin za zvaničnu internet stranicu KS BiH.

Najmanje što smo mogli učiniti za Kinđeta, najvećeg kojeg je naša zemlja ikada imala i kojeg će imati, je da košarkaški Kup Bosne i Hercegovine nazovemo Kup Mirza Delibašić, izjavio je predsjednik Košarkaškog saveza BiH Mirza Teletović, komentirajući odluku Upravnog odbora KSBiH.

Zahvalio je porodici Delibašić, koja je dopustila korištenje imena i pozvao sve košarkaške klubove da se u Kupu Mirze Delibašića ponašaju fer i sportski i daju sve od sebe da na terenu zasluže ovaj trofej.

“Trebaju biti ponosni i sretni što će u njihovim vitrinama stajati trofej sa Kinđetovim imenom i prezimenom”, izjavio je Teletović.

Mirza Delibašić, rođen je 5. januara 1954. godine u Tuzli, a preminuo je 8. decembra 2001. u Sarajevu. Tokom karijere nastupao je za tuzlansku Slobodu, sarajevsku Bosnu i Real Madrid. Sa Bosnom je 1979. godine osvojio naslov šampiona Evrope. Bio je reprezentativac SFR Jugoslavije s kojom je bio šampion svijeta (1979. godina) i dva puta Evrope (1975. i 1977.) te olimpijski pobjednik (1980.).

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH