21.06.2024.
HomeNovostiSuljagić: Dodik dolazi u Srebrenicu klevetati mrtve i tražiti belaja

Suljagić: Dodik dolazi u Srebrenicu klevetati mrtve i tražiti belaja

Negiranje genocida je realno veći problem, utoliko što mi znamo da među nama žive ljudi koji su ubijali i ne možemo im ništa. Kad se u takvoj atmosferi negira genocid, onda to nije samo negiranje nečega što se dogodilo, nego i prijetnja nečim u budućnosti.

Naglasio je to Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, na početku gostovanja u Dnevniku D.

„Nije stvar samo negiranja genocida, to je preraslo u jednu vrlo ozbiljnu institucionalnu, sistematsku diskriminaciju nesrba. Cilj je da se njima jasno na svakom koraku pokaže da tu ne pripadaju, da to nije njihova zemlja. Negiranje genocida je samo sastavni dio atmosfere u kojoj moraju da žive nesrbi u istočnoj Bosni“, navodi Suljagić.

Govorio je i o tome šta bi za žrtve značilo usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

„Od svih institucija u BiH na čiji rad će utjecati ova Rezolucija, samo će se neke stvari promijeniti za Memorijalni centar Srebrenica i ni za koga drugog. Rezolucija je bitna zato što predstavlja krunu 30-godišnjeg našeg napora da dobijemo priznanje. I to nije samo u ime Srebrenice nego i u ime BiH. U ime žrtava opsade Sarajeva, Markala, svih nas… Jer i genocid u Srebrenici je bio usmjeren protiv svih nas. Nama će to kao instituciji omogućiti da se dodatno podigne svijest o Srebrenici. Da se lakše borimo protiv negiranja genocida u BiH i izvan nje. Rezolucije UN-a su također i izvor međunarodnog prava. Nekad će se nekom u budućnosti suditi na temelju toga za šta smo se mi izborili. Neko će možda dočekati neku pravdu“, rekao je Suljagić.

Na pitanje je li usvajanje rezolucije samo jedan korak do ukidanja RS-a, podvukao je da ‘taj entitet nije nastao dekretom i neće nestati dekretom’.

„Ne postoji taj dokument koji negdje može biti usvojen pa se mi probudimo jedno jutro – i ono nema RS-a. Stvari nestaju onako kako i nastaju. I u tom smislu ovo nije realna retorika koja dolazi iz Banje Luke i Srbije. Ona je rezultat jednog plana, strategije da se vikom i galamom ovdje kreiraju tenzije koje će omogućiti saveznicima Srbije u UN-u, prije svega Rusiji, da izađe pred Generalnu skupštinu i kaže da će usvajanje Rezolucije biti čin koji će izazvati nove sukobe. Dodik i Vučić galame da će izazvati nasilje i onda ruski ambasador u UN-u izađe i kaže – vidite da tamo postoji mogućnost eskalacije nasilja. Najpametnija stvar koju iko može uraditi je da se Dodiku sklonimo s puta. Neka on eskalira sa Zapadom, NATO-om. On u tom smislu nije naš problem“, poručio je.

Na pitanje je li priznati genocid jednako staviti znak jednakosti da su Srbi genocidan narod, odgovorio je:

„Jesu li Nijemci genocidan narod? Jedina dvojica iz čijih usta to čujem su Dodik i Vučić. Bezglavo insistiranje da svi Srbi preuzmu odgovornost za djela režima Slobodana Miloševića i njegovih proksija u BiH će samo proizvesti štetu po Srbe. Mi ovo ne radimo zbog njih, već zbog sebe. Ne vrte se naši životi oko Dodika i Vučića. Mi osjećamo potrebu da dobijemo to priznanje jer je to normalno, moralno i očigledno da to treba uraditi“.

Upitan šta ako se Rezolucija ne usvoji, kaže da slijedi ‘nastavak borbe’.

„To je istovremeno i odgovor na pitanje zašto sad – zato što je sad odigralo dobro i prošlo. Ne treba nam razlog. Prije deset godina smo probali pa nije prošlo. Sad će možda proći. Zar nama treba razlog i zar ga trebamo objasniti čovjeku koji je rekao da treba ubiti 100 muslimana za jednog Srbina? Oni ne učestvuju u ovoj konverzaciji. Zašto oni misle da ćemo mi njima to dopustiti? Ovo je naša konverzacija, naš narativ, naša stvar, ne pitamo ih više – možda to boli. Njih boli naša jednakost. Zato izmišljaju ‘srpske svjetove’ i šalju glasače preko granica“, istakao je Suljagić.

Komentirao je i najavljenu sjednicu Vlade RS-a 2. maja u Srebrenici.

„Ne znam je li uputno da iznosim javno ono što znam i zato ću se suzdržati jer neću da širim nikakvu paniku i dajem ljudima priliku da prave gluposti. Šta god da se taj dan dogodi u Srebrenici – to će biti odgovornost Milorada Dodika. Što se tiče Memorijalnog centra – 2. maj je neradni dan. Dodik priča ovo što priča zato što to ne može da radi. On da može da uradi bilo šta, on bi to uradio. On dolazi u Srebrenicu da nađe belaja. Da laže, da kleveće mrtve ljude“, zaključio je Suljagić.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti