24.02.2024.
HomeLifestyleDizeli se vraćaju na scenu, dramatičan pad prodaje električnih automobila u Njemačkoj...

Dizeli se vraćaju na scenu, dramatičan pad prodaje električnih automobila u Njemačkoj u januaru

Nakon što je njemačka vlada ukinula bonus za kupovinu električnih automobila, njihova je prodaja u januaru pala za čak 55 posto. S druge strane, povećana je prodaja automobila pogonjenih na benzin i dizel.

U posljednjem mjesecu 2023. godine Njemačka je prijevremeno eliminisala bonus koji je država odobravala za kupovinu automobila sa nultom emisijom.

Kao rezultat toga, proizvođači automobila su bili prisiljeni spustiti cijene kako bi privukli kupce. Rat sa “damping” cijenama u Njemačkoj započeo je Tesla. Ipak, rekordni rez je napravila Dacia, koja je skoro prepolovila cijenu, reducirajući prvobitni iznos modela Spring za čak 10.000 eura, dok je recimo kineski BYD spustio cijene modela Atto 3 za 15 posto.

Međutim, nedostatak subvencija je na kraju presudio da EV vozila dožive dramatičan pad, pa uopšte nije iznenađujuće što je potražnja i prodaja automobila sa nultom emisijom opala.

Tako je u januaru ove godine najveće evropsko tržište zabilježilo pad prodaje električnih automobila za 54,9 posto u odnosu na januar 2023. godine. Takođe, prodaja plug-in hibridnih automobila također je pala za 19,6 posto, budući da su takvi automobili među prvima ispali iz konkurencije za državni poticaj.

U svemu tome su profitirali benzinci i posebno dizelaši koji su u 2023. godini izgubili tržište protiv električara. Očekivano, kupci su shodno dešavanjima gravitirali više automobilima pogonjenim konvencionalnim motorima. Pored povećane prodaje automobila sa benzinskim motorima za 9,1 posto, dizeli su se vratili na scenu na mala vrata zabilježivši rast od 9,5 posto. Uprkos rastu prodaje automobila sa SUS motorima, njemačko tržište automobila je u januaru zabilježilo pad od 11,7 posto u odnosu na decembar 2023. godine.

Prema mišljenju stručnjaka, za pad prodaje novih automobila u Njemačkoj ne može se okriviti isključivo ukidanje državnih subvencija. Ovom fenomenu doprinose jednako i stanje privrede i geopolitičke tenzije u regionu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti