Skupština TK-a dvaput mijenja zakon da bi kontrolisala Univerzitet

univerzitet

Skupština Tuzlanskog kantona smijenila je neposlušni menadžment Univerziteta u Tuzli na zahtjev kantonalnog premijera Bege Gutića. Budući da rukovodstvo Univerziteta nije dozvolilo političku kontrolu, po drugi put vlast je izmijenila kantonalni zakon o visokom obrazovanju, koji je u suprotnosti sa državnim okvirnim zakonom. Tako je ukinula autonomiju Univerziteta i uvela čvrstu političku kontrolu, objavila je FTV.

Sve je počelo u septembru 2016. godine, kada su usvojene prve skandalozne izmjene zakona o visokom obrazovanju koje su u direktnoj suprotnosti s državnim okvirnim zakonom o visokom obrazovanju. Tada je smijenjen kompletan menadžment Univerziteta u Tuzli.”S ovim izmjenama se sve funkcije na Univerzitetu uvode kao vršilac dužnosti. Tako da sada ulazimo u jednu prilično nedefinisanu situaciju”, izjavio je tada član Senata Univerziteta u Tuzli Aljo Mujčić.

No, te izmjene za vlast, ipak, nisu bile dovoljne. Kada je rektor Samir Nurić rekao ‘ne’ kriminalu i korupciji na Tuzlanskom univerzitetu, vlast je odlučila da ga hitno smijeni. Budući da to nisu mogli legalnim putem u Senatu, onda su ponovo izmijenili već izmijenjeni zakon i smijenili rektora i njegove saradnike. Sada će izbor menadžmenta biti u direktnim rukama aktualne vlasti i skupštinske većine.

U članu 9. kantonalnog zakona je definisano da će rektora predlagati Komisija za obrazovanje, a potvrđivati Skupština Tuzlanskog kantona.”S ovim izmjenama preuzimaju punu kontrolu nad Univerzitetom, koji više nema ni A od autonomije. Ovo je poražavajuće. Univerzitet u Tuzli ide u totalni mrak”, poručio je Nurić.

Opozicija, koju čine SDP i DF, bila je protiv. “Očigledno je da je ovo nastavak političkog utjecaja na autonomiju Univerziteta. Sada će komisija i Skupština preuzeti ulogu nekoga ko diktira izbor rektora i dekana”, kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.I vladajući SBB je bio protiv, pa su tako izmjene zakona usvojene zahvaljući glasovima dvojice zastupnika SBiH u tijesnoj skupštinskoj većini.

“Ne prihvatamo da se politika miješa u Univerzitet. Ovdje se krši autonomija Univerzitat i iz tog razloga smo glasali protiv ovakvog rješenja zakona”, poručuje Fuad Hadžimehmedović, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini TK-a.

Inicijator izmjena zakona premijer Bego Gutić nije želio davati izjave za medije. Politički cilj je postigao, pa će sada po direktivi stranačkog šefa Mirsada Kukića moći postavljati rektore, prorektore, dekane i, što je najvažnije, zapošljavati politički podoban nastavni kadar. Sve će to u totalnom univerzitetskom mraku biti zakonito, navodi FTV.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH