Američka vojna baza u Tuzli ili Brčkom?

07 Pro 2017
290 times

Jačanje vojnog prisustva na Zapadnom Balkanu doprinijelo bi miru i stabilnosti čitavog regiona, jedna od poruka je koja je prošle nedjelje došla iz Washingtonu sa sastanka posvećenom našem regionu, ali se tu otvorilo novo pitanje - koja lokacija je najbolja za glavnu bazu američkih vojnika. Kosovski Bondsteel se nametnuo kao logično rješenje, ali je sve više prijedloga da to bude jedna od dvije lokacije u Bosni i Hercegovini - Tuzla ili Brčko. Argumenti su različiti, a glavni je onaj da bi "američka baza u BiH u potpunosti osujetila napore RS-a da se otcijepi".

Za američki Atlantski savjet najbolja varijanta je Bondsteel na Kosovu, kao sjedište američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, ali ima i drugačijih mišljenja, prenosi Blic.

Bosna budi najgore strasti

Kako kaže Kurt Bassuener, američki analitičar Centra za politiku demokratizacije, Bosna je "centralna opasnost i problem na Balkanu" i, prema njegovom viđenju, trajno američko vojno prisustvo jeste potrebno, ali u Tuzli.

- Postoji duboko uvjerenje da je Bosna centralna prijetnja i problem. To je mjesto gdje stvari mogu da krenu naopako, i sve dok Bosna ostaje otvoreno pitanje, to budi najgore strasti u Srbiji i Hrvatskoj. Atlantski savjet je insistirao na stalnom američkom prisustvu i NATO-om vojnom prisustvu na Balkanu, a imali su u vidu Bondsteel na Kosovu. Moje mišljenje je da treba koristiti bazu "Orao" u Tuzli, jer ima dužu pistu, kaže on.

Navodi i da je Brčko od ključnog značaja u Bosni i da, "ako se skine sa dnevnog reda", Republika Srpska se ne može osamostaliti.

- To bi bio kraj te priče, naveo je on za Glas Amerike.

BiH centar nestabilnosti

Kurt Bassuener je za Blic pojasnio da je njegovo stanovište da je centar nestabilnosti i opasnosti u regionu Bosna i Hercegovina, zbog čega i smatra da bi tamo trebalo uspostaviti vojnu bazu.

- Glavni cilj bi bio da se ojača misija EUFOR u skladu sa Dejtonskim sporazumom. To bi smanjilo ulogu političkih aktera u BiH, ali i u Srbiji i Hrvatskoj, koji šire strah proteklih 10 godina, rekao je on za Blic.

Pored toga, kako dodaje, stalno vojno prisustvo sa drugim NATO saveznicima pokazalo bi akterima van regiona da Zapad ostaje posvećen obezbjeđenju sigurnosti i daljeg demokratskog razvoja regiona, koji se, kako kaže, posljednju deceniju kreće unazad.

- Ne vidim nikakav nedostatak u tome da se aktivira vojna baza "Orao" u Tuzli, koja ima odličnu pistu. Ova baza bi mogla da bude odlična osnova za NATO prisustvo u regionu, uz dodatni efekat i projektovanje da se održi mir, suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Takođe, baza i aerodrom u Tuzli imaju prednost, jer ovaj aerodrom nema problema sa maglom kao onaj u Sarajevu, objašnjava Bassuener.

Potkopavanje Dodika

Slučaj Brčko je, kaže, jasan - bez kontrole nad njim Republika Srpska ne može biti nezavisna, niti može postojati kontrola na relaciji Banjaluka-Bjeljina-Beograd.

- Stalno vojno prisustvo bi u velikoj mjeri moglo da "potkopa" antidržavni program predsjednika RS-a Milorad Dodika zajedno sa drugim liderima u BiH koji se oslanjaju na njihovu sposobnost da proizvode stalni osjećaj nesigurnosti. Ona bi u velikoj mjeri pomogla u preorjentaciji političkog diskursa u BiH i da se fokus prebaci na odgovorno upravljanje i ekonomski razvoj, koji su političke elite potisnule, smatra ovaj američki analitičar Centra za politiku demokratizacije.

On još dodaje da bi vojna baze "Orao" bila mnogo ekonomičnija opcija od Bondsteela ili od izgradnje neke nove.

- Mislim i da će mandat KFOR-a biti produžen na tim prostorima. Pod pokroviteljstvom Zapada, kroz NATO, podržani od Amerike, neće se dezvoliti novi sukobi, ni unutašnji ni međunarodni, zaključuje Bassuener.

Šef NATO-a: Ostajemo na Kosovu

Da NATO ne planira da napusti Kosovo, za Blic je govorio i Jens Stoltebnerg, generalni sekretar NATO, koji je izjavio da NATO nema planove da napusti Kosovo niti da smanji svoje prisustvo u toj zemlji.

- Nemamo planove da napustimo Kosovo. KFOR igra važnu ulogu na Kosovu i pomaže da se obezbijedi stabilnost i mir. Bilo kakvo smanjivanje misije zavisiće od stanja na terenu. To za sada nije u agendi. Pratimo situaciju, a sada je ona takva da je prisustvo NATO potrebno, rekao je Stoltenberg za Blic.

Iako je jedan NATO zvanički u Bruxellesu rekao da Alijansa ne vidi prijetnju u regionu zbog koje bi bila potrebna baza, ideja o da se one naprave u Tuzli i Brčkom, kod poznavalaca prilika na Balkanu, aktuela je tema razgovora.

Održati ili potpaliti mir

I penzionisani general Vojske Srbije Sreto Malinović kaže za Blic da se ovakve ideje (prijedlog o NATO bazama u Tuzli ili Brčkom) mogu posmatrati kroz prizmu održavanja stabilnosti u regionu jer, "kao što bi mogao održavati mir, znamo da ga je mogao i potpaliti”.

Drugo, smatra, na ovo bi se moglo gledati i kroz ekonomski dobitak mjesta gdje se baze nalaze, a treća stvar je strateško raspoređivanje u skladu sa geopolitičkim uslovima.

- Predlog Američkog savjeta sam čuo, ali on je za sada prijedlog. Međutim, to ne znači da ne bi mogao da bude i prethodnica nekoj zvaničnoj odluci. Kada je riječ o Brčkom, možda se na to mjesto gleda kao lokaciju koja bi teritorijalno "prekinula" Republiku Srpsku, čime bi ona bila u nezgodnom položaju. Ali, ako neko ima namjeru da rješava problem BiH i RS, ne treba da je isključi kao jednu od ideja, priča Malinović.

Kako kaže, baza u Tuzli nije nepoznanica, smještena je na aerodromu, i zapravo je riječ o uređenom prostoru kao što je Bondsteel. Ona ima infrastrukturu, prostor za manevrisanje, uređenu pistu dugu oko 2.500 metara, ne bi morala da se gradi iz početka...

- Ne znamo koje bi snage, kao ni eventualno u Brčkom, tu bile stacionirane, koliko bi ih bilo, čime bi se bavile... Vjerovatno bi morala da se uradi standardizacija objekata i reorganizacija ali, u suštini, ova baza ne bi bila loša kao centar za mnoge stvari u regionu, smatra Malinović, uz opasku da ne vjeruje u izmještanje Bondsteela u nekom dužem vremenskom periodu.

Kosovo nije idealno mesto

Međutim, nešto drugačije mišljenje ima američki ekspert za Balkan Daniel Serwer, koji kaže da Bondsteel nije idealan za stalno vojno prisustvo SAD-a.

- Bio bih spreman da razmotrim stalno američko vojno prisustvo u Jugoistočnoj Evropi, ali ne mogu da se složim da je Kamp Bondsteel idealan za tu svrhu, rekao je on.

Kako je naveo, Bondsteelu nedostaje pista duža od tri kilometra koliko je neophodna za ozbiljnu američku bazu, a izgradnja takve bi bila teška s obzirom na topografiju.

Mane Bondsteela

- Za takvom bazom nema ni potrebe s obzirom da već postoji baza NATO u italijanskom Avianu koja nije mnogo daleko od Bondsteela. Važnije je da američka baza bilo gdje u svijetu služi interesima SAD-a koje su snažno fokusirane na Bliski istok i Sjevernu Afriku. Imamo baze mnogo bliže tim lokacijama od Bondsteela, rekao je Serwer.

On je naveo i da Pentagon već dugo želi da zatvori Bondsteel jer ne služi američkim interesima, ali istakao i da "ne možemo ni da pretpostavimo da ćemo uvijek biti dobrodošli na Kosovu".

- Mladi kosovski Albanci ne razumiju zašto Kosovo nema svoju vojsku, i na NATO počinju da gledaju kao na prepreku da se dođe do toga, a Bondsteel naročito igra ulogu u tom kontekstu, naveo je on.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH