16.04.2024.
HomeNovostiŽrtve i zločinci: BiH od Radovana Karadžića do Radovana Viškovića

Žrtve i zločinci: BiH od Radovana Karadžića do Radovana Viškovića

Radovan Višković je, prema riječima ovog svjedoka, njemu i drugim licima srpske nacionalnosti davao novac za premještanje leševa ubijenih Srbreničana u sekundarne masovne grobnice.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine napokon je potvrdilo da se protiv Radovana Viškovića, predsjendika Vlade Republike Srpske vodi istraga zbog ratnih zločina sa kojima ga povezuju svjedoci. “U Tužiteljstvu BiH u  Posebnom odjelu za ratne zločine, odranije je u radu pedmet koji se odnosi na više osoba te između ostalog i na osobu koju navodite“, odgovoreno je iz Tužiteljstva BiH portalu “Klix”.

Koliko dugo traje to “odranije”, nije saopćeno, a portal “Istraga” je jučer objavio  da je prvi iskaz o ulozi Radovana Viškovića u uklanjanju leševa zarobljenih Srebreničana u Novoj Kasabi, zaštićeni svjedok M-16 dao još u aprilu 2007. godine. Tada je pomenuo i Radomira Pantića, komandira Stanice javne bezbjednosti u Milićima, kojem se zajedno sa još trojicom optuženih sudi za masovno ubistva 57 sedam civila Bošnjaka u selu Zakopača pored Milića.

Zaštićeni svjedok M-16 svjedočio je u ulozi Radovana Viškovića u raznim zločinima i na još jednom suđenju Radomiru Pantiću pred Sudom BiH gdje je optužen zajedno sa Miodragom Josipovićem, Branimirom Tešićem, Dragomirom Vasićem, i Danilom Zoljić, za zločine u Srebrenici, prisilno premještanje, transport i zarobljavanje bošnjačkog stanovništva, a nekim se na teret stavlja i pogubljenje muškaraca.

PROŠLO JE 25 GODINA

Radovan Višković je, prema riječima ovog svjedoka, njemu i drugim licima srpske nacionalnosti davao novac za premještanje leševa ubijenih Srbreničana u sekundarne masovne grobnice.

Prošlo je, dakle, 13 godina od prvog pominjanja Radovana Viškovića u kontekstu sudjelovanja u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice, a da Tužiteljstvo BiH još nije privelo kraju “predmet protiv više osoba”, među kojima se nalazi i aktuelni premijer Republike Srpske, niti podiglo optužnicu za teške zločine za koje se sumnjiči.

Britanska sutkinja Joanne Korner, nekadašnja viša tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine, u ovih dana objavljenom Izvještaju o procesuiranju predmeta ratnih zločina iznijela je ozbiljne kritike na račun katatstrofalog učinka Glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić. Slične ocjene Kornerova je prije tri godine izrekla i na račun Tadićkinog prethodnika Gorana Salihovića, u čijem je timu upravo današnja Glavna tužiteljica bila šefica Posebnog odjela za ratne zločine. Prema ocjeni ugledne britanske sutkinje tužiteljicaTadić “Tužiteljstvom BiH upravlja uz preveliko poklananje pažnje sitnim detaljima, kao insistiranju na traženju saglasnosti za svaku odluku, bez obizira na to da li se odluka odnosi na optužnice, ili na svakodnevne administrativne aktivnosti”. Sutkinji Korner je, pored ostalog, nobjšnjivo i to da je radno vrijeme Tužiteljstva BiH završava u 16 sati , jer prema  njenim riječima oni koji se prihvate posla u Posebnom odjelu ( uz plaću od preko 4 hiljade KM) moraju biti spremni raditi i van službenog radnog vremena da bi efikansno provodili istrage i održavali glavne petrese”. Njoj je neobjašnjivo i to što već dugo Odjel za ratne zločine Tužiteljstv a BiH nema svog rukovoditelja.

NA METI SU MEKTIĆ, DEBEVEC, NOVINARI, NEKA ZLOČINCI MIRNO SPAVAJU

No, nisu Glavna Tužiteljica Tadić i njeni najbližu suradnici neažurni, lijeni i opterećeni sitnicama, kada su posrijedi istrage i procesi za koje su oni osobno zainteresirani, u kojima provode lične istrage, pa i odmazde nad neistomišljenicima nerijetko po nalogu svojih političkih  sponzora i “inspiratora”. Samo su tri mjeseca, kako smo pisali prije nekoliko dana,  trebale Gordani Tadić i njoj lojalnom tužitelju Ćazimu Hasanspahiću, kojeg je sa predmeta ratnih zločina promaknula i Šefa odjela za bobu protiv terorizma, da “lociraju i transferiraju” izvjesnog Sulejmana Zuku, uljeza sa društvenih mreža koji je objavljivao idiotske fotomontaže i Gordane Tadić i polupismene kletve upućenbe Fahrudinu Radončiću. Orkestrirani tužiteljski progon Dragan Mektića, “opkoljavanje”  i medijsko linčovanje Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH na osnovu anonimnih rekla-kazala dokaza, otvaranje “izvida” i istraga protiv novinara i, sve su to, kako bi rekla ugledna britanska sutkinja Korner “administrativne sitnice” kojima je bavi Tužiteljstvo BiH pod ravnateljstvom Gordane Tadić, a da za to vrijeme debele slojeve prašine sakupljaju predmeti najtežih ratnih zločina, poput onih za koje se tereti Radovan Višković, dugogodišnji najbliži suradnik Milorada Dodika, narodni  poslanik privrednik i aktuelni prdsjednik Vlade Republike Srpske.

Nije javnosti ime i uloga Radovana Viškovića u premještanju leđeva iz masovnih grobnica u Isotčnoj Bosni poznata odjučer, ili odnedavno. Prije devet godina o tome je detaljno informirao magazin “CRTA” Televizije BHT čij je novinarka Svjetlana Vučetić napravila seriju priloga o ratnim gospodarima života i smti u Milićima, Srebrenici, Vlasenici. Pogledajte kako je tadašnji narondi poslanik u Narodnoj Skupštini RS Radovan Višković reagirao na pitanje o svojoj ulozi u premještanju masovnih grobnica žrtava genocida u Srebrenici. “Skloni se od mene…ne znam čitati”, govorio unezvijereni Višković bježeći od novinarskih kamera.

Piše: S. Avdić, Slobodna Bosna

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti