19.05.2024.
HomeNovostiTužilaštvo BiH: U Odjelu za ratne zločine formiran predmet protiv Radovana Viškovića

Tužilaštvo BiH: U Odjelu za ratne zločine formiran predmet protiv Radovana Viškovića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Posebni odjel za ratne zločine već formirao predmet koji se odnose na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske (RS).

“Mi od ranije imamo predmet koji se odnosi na više osoba, između ostalog i na navedenog. Ne možemo davati o istome više detalja, a imamo prijavljenih više od 4.100 osoba u posebnom Odjelu za ratne zločine iz svih krajeva Bosne i Hercegovine”, rekao je glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.

Premijer Višković nije odgovarao na telefonske pozive RSE, kao ni njegov portparol.

Memorijalni centar Srebrenica (MMC) pozvao je u petak 17. septembra Tužilaštvo BiH da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera RS Radovana Viškovića.

Kako je objavljeno na twitter nalogu MMC, istragu traže vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je, kako navode iz ove ustanove, na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu “Josipović i drugi” naveo da mu je “R.V. nudio novac da premješta masovne grobnice”.

“U navodima koje prenosi istraživački web-portal Istraga.ba, a za koje nemamo razloga da ne vjerujemo da su autentični, naznačena je izjava zaštićenog svjedoka M-16 koji direktno povezuje ime “Radovan Višković” sa lokacijama vezanim za genocid u Srebrenici, ali i za kasnije prikrivanje i premještanje, te aktivno poticanje na učešće u prikrivanju masovnih grobnica”, napisali su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Navode kako su razočarani jer je trebalo 13 godina da izjava bude objavljena, naročito ‘što je riječ o osumnjičenom koji ne samo da je bio dostupan, nego je u proteklom periodu obavljao javne poslove’.

“Usto, djela koja mu se stavljaju na teret su tako i toliko monstruozna, tako i toliko morbidna da se kredibilitet Tužilaštva BiH sada mjeri samo time kojom će brzinom narediti privođenje i saslušanje Radovana Viškovića. Sve drugo će biti sramna relativizacija i instrumentalizacija te institucije u svrhe zataškavanja odgovornosti za genocid i zločine protiv čovječnosti”, zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz tog centra poručuju da ‘ohrabruju članove porodica žrtava, ali i sve savjesne građane Bosne i Hercegovine, da zatraže od Tužilaštva BiH poduzimanje istražnih radnji, podnošenjem krivičnih prijava protiv Viškovića, smatrajući da su informacije dostupne u javnosti dovoljan osnov za podnošenje krivične prijave i pokretanje istrage’.

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović kazala je u petak 18. septembra da joj vijest da je protiv premijera RS Radovana Viškovića u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) formiran predmet, djeluje kao namjerno puštena priča da bi se pažnja javnosti skrenula sa potresa u Stranci demokratske akcije (SDA).

Ona je, agenciji Srna rekla kako misli da se skreće tema sa odlaska Aljoše Čampare i njegovih optužbi na račun dojučerašnjih stranačkih kolega i visokopozicioniranog kadra SDA.

Cvijanović je navela da joj djeluje kao namjerno puštena priča o lažnom svjedoku u vezi sa Radovanom Viškovićem.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon sjednice Predsjedništva stranke u petak 18. septembra kazao je novinarima da je SDA pozvala Tužilaštvo BiH da pokrene i ubrza istragu na temelju navoda iznesenih pred Sudom BiH da je premijer entiteta RS-a Radovan Višković učestvovao u premještanju masovnih grobnica Bošnjaka ubijenih u srebreničkom genocidu.

Izvor: RFE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti