12.06.2024.
HomeNovostiU Banjaluci napadnuti aktivisti “BH Povorke ponosa”

U Banjaluci napadnuti aktivisti “BH Povorke ponosa”

Nepoznata grupa mladića napala je aktiviste “BH Povorke ponosa” večeras u Banjalučkom naselju Obilićevo. Pod velikom policijskom pratnjom aktivisti su nakon napada sprovedeni do Policijske uprave Banjaluka gdje su trenutno zadržani i daju izjave policiji.

Kako je članica Organizacionog odbora “BH Povorke ponosa”, Melani Isović rekla za N1 grupa mladića, pretpostvlja huligana i navijača, fizički je nasrnula na grupu aktivista u blizini prostorija Transparency Internationala BiH.

Nezvanično, tri osobe su povrijeđene i u banjalučkoj su Službi hitne medicinske pomoći.

Podjsetimo policija je jutros zabranila ranije najavljeni skup “BH Povorke ponosa” koja je planirala projekciju filma “Pride” diskusiju o pravima i slobodama i žurku u DKC Incel. Ovaj skup je zabranjen uz obrazloženje da su aktivisti nakon niza prijetnji ugroženi te da im se ne može garantovati bezbjednost.

Protekle večeri grupa huligana je defilovala ulicama centra Banjaluke uzvikujući parole “Ubi pedera”, a centar grada je osvanuo oblijepljen fotografijama sa prekriženim zastavama duginih boja na stubovima javne rasvjete i saobraćajne signalizacije.

Situacija se usložnila nakon što je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio od nadležnih organa da onemoguće skup “BH Povorke ponosa”, a nakon što su mu prethodno pisali predstavnici 13 udruženja i organizacija koji su u uzijavama banjalučkim medijima prijetili da će sa narodom spriječiti skup ukoliko to ne učine nadležni organi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti