16.06.2024.
HomeNovostiSve više ljekara i medicinskih radnika napušta BiH

Sve više ljekara i medicinskih radnika napušta BiH

Nedostatak perspektive i loša opća klima glavni su razlozi koji tjeraju veliki broj građana Bosne i Hercegovine da krenu trbuhom za kruhom. Većina mladih školuje se kako bi se zaposlili u zemljama Europske unije, a to je posebno izraženo kod medicinskih radnika. Posljednji podaci Agencije za rad i zapošljavanje u našoj zemlji su poražavajući.

Od 2013. do 2020. godine u Njemačku je otišlo raditi skoro 6.000 medicinskih radnika i njegovatelja. Podaci su to samo jedne institucije koja posreduje u zapošljavanju. Iste ambicije i želje imaju i Merjem i Anđela, učenice bihaćke Medicinske škole, koje perspektivu u Bosni i Hercegovini ne vide.

“Većina mojih prijatelja iz razreda planira ići vani. Razlog se zna. Dakle, situacija u našoj zemlji”, kaže Merjem Pjanić, učenica Medicinske škole u Bihaću.

“Upisala sam isključivo zbog odlaska u Njemačku, iz razloga što ovdje nema budućnosti za nas mlade. Zato što je tako, realno gledam sve, Njemačka je bolja opcija za nas”, navodi učenica Medicinske škole u Bihaću Anđela Stipić.

A zašto nam mladost odlazi, svi bismo se trebali zapitati, kaže Fehima Jusufović, direktorica Medicinske školu u Bihaću za koju iz godine u godinu vlada veliko interesovanje.

“Neki prvenstveno imaju afiniteta prema pomaganju drugima, ali najveći dio učenika želi da upiše i završi ovu školu zbog odlaska u inostranstvo. Nažalost. Ne vidim neko rješenje i žalim zbog toga, jer naša zemlja ostaje bez mladosti, i to vrlo vrijednih učenika budućih medicinskih radnika, doktora, stomatologa…”, naglašava Jusufović.

Medicinari koji su u inostranstvu kažu kako tamo dobiju ono što zaslužuju – poštovanje, priliku za napredovanjem i nagradu za svoj rad. Na isti način razmišljaju i mnogobrojni mladi ljekari. I njih je sve manje, kažu nam u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a probleme ima i tamošnji Dom zdravlja.

“Ukoliko oni koji odlučuju ne shvate ono o čemu govorimo i ne promijene nešto radikalno u pristupu prema ljekarima i ostalim zdravstvenim radnicima, za par godina će definitivno doći do sloma zdravstvenog sistema u Unsko-sanskom kantonu”, smatra Amir Rekić, predsjednik Sindikata ljekara USK.

“Nema ljekara na tržištu, nema ih. Izgubite s jedne strane tri, a dobijete jednog, i to jedva ga nađete. Bilo ko od ljudi koji vode zdravstvene ustanove Boga mole da im ko ne ode”, ističe direktor Doma zdravlja u Bihaću Ademir Jusufović.

Kako bi zadržali mlade ljekare, iz Sindikata su kantonalnoj Vladi predložili set mjera koje bi trebali usvojiti. Bolje plate, mogućnost edukacije i napredovanja na osnovu znanja te rješavanje stambenog pitanja ljekara samo su neke od njih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti