20.06.2024.
HomeSvijetTurska avijacija gađala kurdska uporišta u Iraku

Turska avijacija gađala kurdska uporišta u Iraku

Turski ratni avioni gađali su u nedjelju navečer kurdske lokacije na sjeveru Iraka, rekao je za agenciju Reuters sigurnosni izvor, prenosi agencija Hina.

Tursko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je u raznim iračkim regijama na sjeveru, kako su kazali, u znak odgovora na povećan broj napada na turske vojne baze, pokrenulo operaciju sa svojim avionima.

„Operacija Claw-Eagle je započela. Naši avioni ruše pećine na terorističke glave“, objavilo je Ministarstvo na Twitteru.

Izvor Reutersa rekao je kako su ratne letjelice polijetale iz raznih baza u Turskoj, naročito u gradovima Diyarbakir i Malatya na jugoistoku zemlje, te pogodili kampove Radničke partije Kurdistana (PKK) u Iraku, uključujući planinsku regiju Qandil, gdje PKK ima svoj glavni štab.

Više ciljeva iz više lokacija

“Al Jazeerina” novinarka Sinem Koseoglu iz Istanbula javlja kako je interesantna činjenica ove operacije da je, kako izgleda, napadnut veći broj ciljeva iz većeg broja baza u Turskoj.

Kasnije je Ministarstvo odbrane objavilo kako su na udaru bila uporišta PKK-a u Qandilu, blizu granice s Iranom, te područja Sinjar, Zap, Avasin-Basyan i Hakurk.

Ovo je posljednji u nizu napada turske vojske na pripadnike PKK-a, paravojne ljevičarske organizacije koja od 1984. godine vodi oružani sukob s Turskom. Više od 40.000 osoba je poginulo u sukobu, najviše na jugoistoku Turske.

Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju PKK terorističkom grupom, navode agencije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti