18.05.2024.
HomeNovostiGordana Suša o srpskom "rovarenju" u Crnoj Gori: "Raspad Jugoslavije počeo...

Gordana Suša o srpskom “rovarenju” u Crnoj Gori: “Raspad Jugoslavije počeo je litijama, prenošenjem moštiju i okupom svih Srba”

Odnosi Crne Gore i Srbije nikada nisu bili gori, a neprimjereno miješanje te zemlje u crnogorska unutrašnja pitanja evidentna su iako se srpski predsjednik Aleksandar Vučić trudi da svaki put naglasi kako ne želi da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, kaže u razgovoru za Novu M istaknuta novinarka u Beogradu Gordana Suša. Napominje da predstavnici SPC-a često šalju šalju političke poruke te manipulisu vjerskim osjećanjima.

Da, predstavnici Srpske pravoslavne crkve manipulišu vjerskim osjećanima te da nerijetko šalju političke poruke, kaže Suša. Sve to dovodi na zaključak da je situacija zabrinjavajuća.

“Kad kažem da se manipuliše osjećanjima ljudi i da se šalju najdirektnije političke poruke od strane najveće nevladine organizacije SPC, kao evo i ova najnovija da se ne glasa za bezbožničku vlast govori o tome kakva je situacija, a situacija je zapaljiva i zabrinjavajuća”, kazala je ona.

Suša se osvrnula i na aktuelnu situaciju u Crnoj Gori te negodovanju Mitropolije crnogorsko primorske zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine – ukoliko vjerske zajednice ne dokažu suprotno. Navodi da postoje dokazi o postojanju crnogorske autokefalne crkve koji su i te kako dostupni svima.

“To može svaki građanin koji uđe na internet izdanje Službenog glasnika Kraljevine SHS da vidi i vidjećete 3. jun 1922. piše da je KSHS, sveti Sinod SPC i Vaseljenska patrijaršija, da su donijeli Odluku o prisajedinjenju autokefalne CPC Srpskoj”, navela je ona.

Saglasna je sa ocjenom crnogorskih zvaničnika da se Srbija nerijetko miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se trudi da svaki put naglasi kako on ne želi da se miješa u unutrašnje stvari CG ali svi oko njega se miješaju, tako da onaj ko je doživio ratni raspad Jugoslavije i ko se sjeća kako je sve to počelo ima vrlo gorak ukus u ustima. Počelo je tada litijama, prenošenjem moštiju, okupom svih Srba i već da ne nabrajam, tako da mislim da odnosi između Srbije i CG nikada nisu bili u goroj komunikaciji, barem što se tiče vlasti”, navela je ona.

Nedavno se ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović u parlamentu osvrnuo na negativnu medijsku kampanju u Srbiji navodeći da ni u Miloševićevo vrijeme nije bilo toliko mržnje i prostote u medijskoj kampanji. Suša navodi da je to, kako kaže, sastavni dio nove medijske industrije.

“I u to vrijeme nije bilo baš ovako ali je bilo vrlo slično, tako da ne bih amnestirala Miloševića… Nisu dobre istorijske analogije ali iz njih se ponešto mora naučiti. Ovdje su maske pale… Ako visoki crkveni velikodostojnici šalju političke poruke, šta je to? Znači religija služi za političku manipulaciju i to je ono što me najviše brine”, rekla je Suša.

Dešavanja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti vec mjesecima okupiraju pažnju kako crnogorske tako i srpske javnosti. Nerijetke su bile i oštre poruke srpskih zvanicnika koji su se ovim povodom često sastajali sa predstavncima SPC-a u Beogradu ovim povodom. No, predstavnici crnogorske vlasti bili su jasni. Ono što je oteto, državi mora biti vraćeno.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti