Tulumović: Čekamo očitovanje OHR-a o pokušaju uvođenja parainstitucija u Tuzlanskom kantonu

0

Tuzlanski kanton je odblokiran posljednjeg dana 2020. godine. Zbog vanrednih prilika, Vlada Kantona je donijela budžet i dala saglasnost za finansiranje Zavoda zdravstvenog osiguranja. O prilikama u ovom kantonu, smjeni vladi, o tome šta je legalno, a šta ne i ko ima kakva ovlaštenja, u Federaciji danas razgovarali smo sa Denijalom Tulumovićem, premijerom TK.

O krivičnoj prijavi koja je podnesena protiv njega i Žarka Vujovića, kaže: “Nekoliko je pogrešnih navoda rečeno. Da je proglašeno vanredno stanje – nije vanredno stanje nego su vanredne prilike gdje je Vlada morala da donese određene dokumente da ne ugrozi vitalni interes za Tuzlanski kanton. Drugo, mi nismo ni smijenjeni, a to je potvrdila i današnja krivična prijava koju su podnijeli zastupnici koji su sebe samoproglasili ne vršiocima dužnosti nego predsjednicima Skupštine,  zamjenika predsjednika Skupštine. Ono što je simptomatično da pored živog predsjednika Skupštine, pored živog zamjenika predsjednika SKupštine, jedan od zamjenika podnosi jednu ovakvu inicijativu, što je meni nonsens. 31.12.  kada smo mi željeli, shodno ovlastima premijera Tuzlanskog kantona, a na preporuku predsjednika Skupštine, da proglasimo vanredne prilike da građani kantona ne bi trpili, odlučili smo se na vanrednu sjednicu na kojoj smo imali dovoljan broj ruku u Vladi Tuzlanskog kantona i donijeli smo najvažnije budžet, po hitnoj proceduri, i finansiranje ZZO-a.”

Ističe da će nakon završetka ove situacije sve odluke ići na potvrdu u Skupštinu Tuzlanskog kantona.

Tulumović kaže da su on i Vujović 31.12. u nekoliko navrata kontaktirali OHR i još uvijek su u stalnom kontaktu s njima, te očekuju preporuke pravne službe OHR-a. Podnijeli su krivične prijave prema kantonalnom, federalnom i državnom Tužilaštvu, CIK-u i OHR-u.

“OHR je podržao naš stav jer smo im predočili sva dokumenta da radimo u skladu sa zakonom, zakonskim propisima, nižim podzakonskim aktima ali i sa Ustavom kantona i Ustavom FBiH. Rekli su da će se vrlo brzo očitovati o ovoj situaciji, što ja očekujem u narednim danima.”

O Skupštini kantona kaže da ne očekuje skoro rješenje problema.