Vujović upozorio zastupnike SDP, SBB, PDA i NS: “Protuustavno djelovanje je svuda kažnjivo, pa i u našoj državi” (VIDEO)

0

Gostujući u programu BHT, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) Žarko Vujović osvrnuo se na događaje od 31. decembra prošle godine kada je formirana nova skupštinska većina.

Naime, nova većina u Skupštini TK tada se nije pojavila na zvanično zakazanoj sjednici, već je izvan zgrade u kojoj je saziv trebao zasjedati održala svoju sjednicu na kojoj je imenovala novo rukovodstvo. Vujović je zakazao sjednicu hitnog karaktera na kojoj su, između ostalog, trebali biti razmatrani prijedlog budžeta, međutim, nova većina sastavljena od zastupnika SDP-a BiH, SBB-a, PDA i Naše stranke je organizirala svoju sjednicu na kojoj su smijenili aktuelno rukovodstvo skupštine i vlade te su imenovali nove sazive tijela.

„Skupština TK ima svog predsjednika i svog mandatara Tulumovića. Na području Tuzlanskog kantona desile su se neke stvari 31. decembra. Dio zastupnika je podržao nelegalnu sjednicu iz svega toga je proizašla sva konfuzija. Ima vlast koja funkcioniše i koja će funkcionisati i dalje“, poručio je Vujović.

Nova većina za sutra je najavila usvajanje privremenog finansiranja TK. Vujović podsjeća da je budžet u TK usvojen kao i finansijski plan i da život nije stao.

„Samoproglašena skupštinska većina je radila mimo svih zakonskih propisa. Da bi se sazvala sjednica TK mora se uputiti zahtjev lično meni. Prekršili su Ustav i ja sam bio dužan o tome obavijestiti OHR, OSCE, Tužilaštvo i CIK. Oni sada postupaju. Protuustavno djelovanje je svuda kažnjivo, pa i u našoj državi“, poručuje predsjednik Skupštine TK.

Naglasio je kako „nije ni pod čijim tutorstvom, posebno političkih subjekata iz Sarajeva, kao što su pojedini poslanici“.

„Oni moraju da slušaju svaki mig kako će da glasaju ili neće. Zbog toga sam i bio isključen iz SDP-a“, kazao je Žarko Vujović.