24.06.2024.
HomeNovostiState Department upozorava Dodika: “Separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu neodgovorne...

State Department upozorava Dodika: “Separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu neodgovorne su, opasne i štetne…”

Američki State Department reagovao je na izjave predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika navodeći kako odbacuju njegove komentare kojima potkopava Ustavni sud Bosne i Hercegovine i prijeti otcjepljenjem RS-a.

“Član 3 Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH”, navodi se u saopštenju.

State Department podsjeća kako su Sjedinjene Američke Države ponosne što stoje uz narod BiH dok “grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu”.

“Separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu neodgovorne su, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama”, naveli su iz State Departmenta.

Dodaje se kako su Sjedinjene Države bile i ostat će najsnažniji oslonac i partner BiH i njenom narodu.

“Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te da ćemo smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum”, navodi State Department.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik komentarisao je u četvrtak izmjene Krivičnog zakona RS-a, ali i najavio donošenje novog zakona o imovini tog bh. entiteta te secesiju ukoliko se takvo nešto ne dozvoli.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti