24.06.2024.
HomeNovostiTahirović podučio Bradaru: "Dario Kordić je ratni zločinac i dok živi i...

Tahirović podučio Bradaru: “Dario Kordić je ratni zločinac i dok živi i kad umre”

Predsjednik udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović reagirao je na današnji javni istup Lidije Bradara (HDZ) na N1 kada je rekla da je ratni zločinac Dario Kordić odležao svoju kaznu čime je prestao biti osuđenik. Podsjećamo, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora jer je planirao, poticao i naredio zločine koji su se dogodili 16. aprila 1993. u Ahmićima te selima Šantići, Pirići i Nadioci. Sud je utvrdio da je Kordić sve radio da se uradi etničko čišćenje i progon bošnjačkog stanovništva. Za posmrtnih ostacima žrtava tog područja i danas se traga.

“Koja brutalnost od žene, Kordić je osuđen za najteže ratne zločine i to što je odležao kaznu nije dobio nagradu već i dalje je presuđeni ratni zločinac. Takva kvalifikacija kakvu daje predsjednica FBiH ne postoji. Njen prijatelj je ratni zločinac i kad umre i dok živi. Da li se on pokajao, posjetio Ahmiće i izrazio svoje žaljenje porodicama ubijenih i na kraju da li je Bradara ikada bila u Ahmićima”, upitao je Tahirović.

Hronologija zločina u Ahmićima

U rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice Džokeri Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), ubijeno je 116 Ahmićana od čega su 33 bili žene i djeca. Najmlađa žrtva imala je samo nekoliko mjeseci.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina. Na slobodu je pušten početkom juna 2014. godine. Tada mu je priređen doček u Busovači gdje su ga dočekali predsjednik HDZ-a Dragan Čović, Bradara, Marinko Čavara, Borjana Krišto.

Noć prije napada evakuirani su Hrvati iz tih sela. HVO je napad započeo prvo iz daljine granatirajući Ahmiće-Šantiće, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće napadajući civile i njihovu imovinu i koristeći zapaljive svjetleće metke i eksploziv. Vojnici HVO-a zapalili su skoro svaku kuću Bošnjaka u Ahmićima-Šantićima, kao i dvije džamije.

Pokolj su otkrile mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske i pukovnik Bob Stewart, navodi Patria.

Haški tribunal je za zločin u Ahmićima osudio sedam bivših pripadnika HVO-a, dok je pred Sudom BiH za isti zločin Paško Ljubičić osuđen na 10 godina zatvora.

Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni su na zatvorsku kaznu od 6 do 10 godina zbog sudjelovanja u napadu, no pravomoćnom presudom su 2001. oslobođeni krivice. Drago Josipović dobio je 12, a Vladimir Šantić 18 godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je krivice.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti