12.06.2024.
HomeNovostiNovi skandal potresao Bosnu i Hercegovinu: Haški osuđenik izabran za predsjednika Streljačkog...

Novi skandal potresao Bosnu i Hercegovinu: Haški osuđenik izabran za predsjednika Streljačkog saveza RS

Brojni problemi i razne apsurdnosti u bosanskohercegovačkom sportu postali su svakodnevnica, a najnoviji slučaj koji nam dolazi iz streljaštva prelazi sve granice.

Naime, na nedavnoj izbornoj skupštini Streljačkog saveza RS-a izabrano je novo rukovodstvo koje će na čelu biti do 2027. godine.

I tu ne bi bilo ništa neobično ni čudno da članovi skupštine nisu za predsjednika Upravnog odbora jednoglasno izabrali haškog osuđenika Ljubomira Borovčanina, prenosi Klix.ba

Haški tribunal je Borovčanina, koji je tokom rata u BiH bio zamjenik komandanta Specijalne brigade policije MUP-a RS-a, 10. juna 2010. godine proglasio krivim za pomaganje i podržavanje ubistva, istrebljenja i progona srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. Sud ga je, istovremeno, oslobodio krivice za genocid.

Osuđen je zato što nije učinio ništa da 13. jula 1995. spriječi ubistvo oko 1.000 muslimanskih zarobljenika na farmi u selu Kravica, iako je prošao ispred skladišta i vidio desetine leševa. Kaznu je služio u zatvoru u Danskoj, a 2016. godine je pušten na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne od 17 godina zatvora.

Međutim, članovima skupštine Streljačkog saveza RS-a sve to nije bio problem pa su Borovčanina postavili na čelo svoje organizacije koja direktno utiče i na sastav upravnog odbora u državnom streljačkom savezu.

Osim imenovanja Borovčanina na poziciju predsjednika saveza, iz manjeg bh. entiteta dolaze i brojni drugi problemi kada je u pitanju streljaštvo budući da je napravljen presedan pa pojedini strijelci iz RS-a nastupaju na državnim prvenstvima u Srbiji.

Strijelci iz RS-a tako istovremeno mogu biti prvaci Bosne i Hercegovine i Srbije, što je praksa koja ne postoji nigdje na svijetu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti