Šta će se dogoditi ukoliko Rusija blokira produženje misije EUFOR-a, da li će NATO preuzeti ulogu EUFOR-a

0

Zbog pogoršanih odnosa Rusije i Zapada sve više se nagađa kako bi Moskva u novembru na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a mogla iskoristiti pravo veta i blokirati produženje misije EUFOR-a u BiH. Iz NATO-a je poručeno da su u toku intenzivne konsultacije kako riješiti taj problem ako se on pojavi. I ministar odbrane BiH Sifet Podžić rekao je da je na nedavnom samitu NATO-a održanom u Madridu dobio čvrsta uvjeravanja da će savez reagovati iskoriste li Rusi veto u UN-u i da će u tom slučaju NATO preuzeti ulogu EUFOR-a.

Podžić je istakao da je na nedavno održanom samitu NATO-a u Madridu jasno rečeno da će u slučaju ruskog veta i da ne bude izglasano produženje mandata EUFOR-a intervenisati NATO, što mu je i obaveza po Dejtonskom mirovnom sporazumu. S druge strane, njegov zamjenik Mirko Okolić poručuje da pričom o ruskom vetu neko kao da želi da na mala vrata umjesto EUFOR-a uvede NATO u Bosni i Hercegovini, bez saglasnosti Republike Srpske.

Sifet Podžić, ministar obrane BiH

„Ja sam stekao utisak da su saveznici spremni za eventualni veto Rusije ili nekog drugog u Vijeću sigurnosti u novembru. Nećemo ostati sami. Dakle utisak vrlo čvrst i bukvalno je rečeno saveznici su spremni u tom slučaju preuzeti odgovornost“.

Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH

„Što se nas tiče broj vojnika ili pripadnika EUFOR-a može biti koliko god je potrebno i koliko god oni procjene zato što mi iz RS nikada nismo zagovarali bilo šta drugo osim mira, mirnih rješenja putem dogovora. Nama misija ALTEA odnosno misija EUFOR-a u BiH ne smeta. Naprotiv ona je dobrodošla, jer je ona garant mira odnosno da neće biti sukoba u BiH“.

Vojni analitičari ne vjeruju da će Rusija, uprkos ranijim prijetnjama, spriječiti produženje mirovne misije EUFOR-a, jer bi tako otvorila put NATO-u da uđe u BiH.

Alija Kožljak, vojni analitičar i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u.

„Automatski će se dobiti mandat da se robusnije snage NATO-a rasporede u BiH što ne ide u prilog Ruskoj Federaciji i zbog toga će Ruska Federacija vjerovatno odustati od svojih inicijalnih namjera da blokira produženje misije EUFOR-a“.