24.07.2024.
HomeNovostiZbog Ukrajine EUFOR skoro udvostručio broj vojnika u BiH

Zbog Ukrajine EUFOR skoro udvostručio broj vojnika u BiH

Od početka rata u Ukrajini EUFOR je udvostručio broj vojnika u BiH, a imaju mogućnost da taj broj dodatno utrostruče, odnosno povećaju za više od šest puta u odnosu na prethodno stanje.

Njemačka ovih dana treba da pošalje svojih 50 vojnika, a Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je prije tačno godinu dana najavila da će i oni vratiti svoje vojno prisustvo u BiH.

Prema mandatu misije, EUFOR u BiH može maksimalno stacionirati 3.500 vojnika, a Šejmos Šanon, portparol EUFOR-a, za “Nezavisne” je rekao da u ovom trenutku ne može govoriti o planovima ili spekulacijama o mogućem slanju dodatnih vojnika.

“Treba uložiti značajne političke i logističke napore da se obezbijede trupe za multinacionalnu vojnu organizaciju. Kada dođe do zvaničnog raspoređivanja trupa, EUFOR će sve detalje iznijeti u saopštenjima i putem društvenih mreža”, rekao je on.

Vlada Njemačke ovih dana treba da uputi trupe u BiH, a u Ambasadi Njemačke u BiH su nam rekli da se za detalje obratimo EUFOR-u, dok u EUFOR-u ističu da je ovo angažovanje još u fazi planiranja i istraživanja.

“Ako u konačnici dođe do odluke da će Njemačka angažovati vojnike, detalji će biti objavljeni od strane EUFOR-a, kada do toga dođe”, rekao nam je Šanon.

Što se tiče Vlade Britanije, rečeno nam je da u ovom trenutku nema informacija o njihovom angažmanu, ali se može pretpostaviti da bi bilo teško izvodljivo da britanske trupe uđu u BiH ako nisu u sklopu EUFOR-a, jer bi za to trebala posebna odluka. Podsjećanja radi, Vlada Britanije je nakon Brexita odlučila da napusti EUFOR i da ne participira više u vojnim misijama koje vodi EU.

U Evropskoj komisiji su nas usmjerili na nekoliko dokumenata kojima se definiše mandat i misija EUFOR “Althea”, što je njen zvanični naziv.

Prema tim informacijama, misija EUFOR-a je podrška ukupnoj strategiji EU u BiH, stvaranje sigurnog okruženja u BiH i obuka i trening s pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Pravni osnov za misiju je Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN od novembra prošle godine, kojom je misija produžena za godinu dana.

U rezoluciji, koja je usvojena jednoglasno, naglašeno je da je u BiH potrebno prisustvo EUFOR-a i NATO-a kako bi se osigurala implementacija aneksa Dejtonskog sporazuma koji se odnose na vojne aspekte.

“Rezolucija daje ovlaštenje zemljama članicama da preduzmu sve neophodne mjere kako bi osigurale efektivnu implementaciju i pridržavanje aneksa I-A i II Mirovnog sporazuma i naglašava da će sve strane i dalje biti smatrane jednako odgovornim za njihovo sprovođenje i da će biti predmet sprovođenja sporazuma od strane EUFOR ‘Althea’ i NATO prisustva u skladu s potrebom”, istaknuto je.

Na stranici misije EUFOR-a naglašeno je da se radi o “sposobnoj i dobro opremljenoj vojnoj sili”.

“Mi smo pouzdani partner vaše zemlje dok se BiH nastavlja kretati ka putu prosperiteta i stabilnosti”, istaknuto je. Kako je naglašeno, glavni zadatak misije je očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Inače, operacija se sprovodi u skladu s aranžmanima iz Berlina plus, kojim su definisani odnosi EU i NATO-a, a do ovih aranžmana došlo je nakon što je NATO misija SFOR predala mandat vojnoj misiji EU.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti