19.06.2024.
HomeNovostiSreća - nikad veća: Kinez radi - Tuzlu gradi!?!?

Sreća – nikad veća: Kinez radi – Tuzlu gradi!?!?

Grupa od deset inžinjera iz Kine stigla je prije dvije sedmice u Sarajevo i nakon obavezne 14-dnevne samoizolacije već je započala na operativnim sastancima s čelnim ljudima „Elektroprivrede BiH“ na projektu izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli koji je u martu prolongiran zbog pandemije koronavirusa.

Radi se o dolasku prve grupe inžinjera iz Pekinga u BiH koji će projektirati najveću poslijeratnu investiciju u BiH, vrijednu 1,4 milijarde maraka (722 miliona eura), piše Avaz.ba.

Ovu informaciju potvrdio je za Avaz Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u “Elektroprivredi BiH” i šef ovog velikog državnog projekta.

On nam je potvrdio da su Kinezi došli u Sarajevo i Tuzlu 10. avgusta, ali da je u prvom planu bilo, nakon dolaska zdravstveno pitanje i obavezna samoizolacija.

Blok 7 će graditi kineski konzorcij “China Gezhouba Group Company Limited Peking” i “Gedi – Guandong Electric Power Design Institute”.

Ovo je tek prva inžinjerska postava, a u špici izgradnje Bloka očekuje se oko 1.000 radnika na gradilištu.

Pripremni radovi koje realizira “Elektroprivreda” odvijaju se po dinamičkom planu i gradilište je spremno za predaju kineskim partnerima za potrebe njihove mobilizacije – rekao nam je Salkić.

“Elektroprivreda BiH” uplatila je prije mjesec 214 miliona maraka avansa kineskim partnerima.

Na ovaj način ova državna firma ispoštovat će svoj dio obaveza iz ugovora i investicije vrijedne 1,4 milijarde maraka, koju su odobrili Vlada i Parlament Federacije. Gradnja će biti finansirana kreditnim sredstvima „Exim banke“, dok je 15 posto EPBiH izdvojila iz vlastitih sredstava, piše Avaz.ba.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti