27.05.2024.
HomeNovostiTri zabrinjavajuća slučaja: Korona se ponovo vraća onima koji su je već...

Tri zabrinjavajuća slučaja: Korona se ponovo vraća onima koji su je već preležali

U protekla dva dana tri su potvrđena slučaja ponovne zaraze koronavirusom, jedan u Hong Kongu i dva u Europi, što postavlja pitanja o tome koliko dugo traje imunitet na virus, piše britanska agencija Reuters.

Slučajevi, zabilježeni u Belgiji i Nizozemskoj, prijavljeni su se nakon što je u Hong Kongu objavljeno da se jedan pacijent ponovno zarazio drugim sojem virusa četiri i pol mjeseca nakon što je službeno proglašeno da se oporavio od bolesti, što je bio prvi takav dokumentirani slučaj.

I ranije je bilo vijesti o novoj pojavi virusa odnosno simptoma covida-19 kod osoba koje su se prije toga oporavile i prema testiranju bile negativne na virus, no samo je u ova tri slučaja genetskom analizom utvrđeno da je ponovna zaraza rezultat genski drukčijeg virusa u odnosu na onaj koji je izazvao prvu zarazu, pa je tako isključena mogućnost da se radi o recidivu prve bolesti.

Pojava ponovne zaraze dovodi u pitanje učinkovitost potencijalnih cjepiva protiv virusa, koji je odnio stotine tisuća ljudskih života širom svijeta, iako stručnjaci ističu da će bojazni biti opravdane ako se dogodi puno više ponovnih zaraza.

Belgijski virolog Marc Van Ranst rekao je da je u Belgiji riječ o pacijentici koja se covidom-19 prvi put zarazila u ožujku te potom ponovno u lipnju.

On očekuje i nove slučajeve ponovno zaraze.

„Ne znamo hoće li ih biti u velikom broju. Mislim da vjerojatno neće, ali to ćemo morati vidjeti”, rekao je, ističući da bolest vlada manje od godine dana.

„Možda će se cijepljenje morati ponoviti svake godine, ili u roku od dvije ili tri godine. Izgleda da je međutim jasno da nećemo imati nešto što će štititi, recimo, 10 godina”, rekao je.

Objasnio je da u slučajevima kao što je belgijska pacijentica, koja je imala relativno blage simptome, tijelo možda nije stvorilo dovoljno antitijela da bi spriječilo ponovnu zarazu, premda su ona mogla pomoći ublažavanju bolesti.

Dosadašnja istraživanja provedena nad osobama koje su preboljele covid-19 sugeriraju da imunitet traje nekoliko mjeseci.

Genetičko testiranje

Nacionalni institut za javno zdravlje u Nizozemskoj objavio je da je također zabilježio slučaj ponovne zaraze koronavirusom kod jednog nizozemskog pacijenta.

Virologinja Marion Koopmans kazala je za dansku televizijsku kuću NOS da je riječ o starijoj osobi sa oslabljenim imunosnim sustavom.

Kazala je da su bolje poznati slučajevi ljudi koji su bili dugo bolesni od koronavirusa i kod kojih se bolest ponovno razbuktala.

Ali prava ponovna zaraza, kao u nizozemskom, belgijskom i hongkonškom slučaju, mora biti potvrđena genetičkim testiranjem virusa u prvoj i drugoj zarazi kako bi se utvrdilo razlikuju li se virusi.

Koopmans, savjetnica nizozemske vlade, kazala je da su ponovne zaraze virusom bile očekivane.

„Nisam nervozna zbog toga što se pojavi netko ponovno zaražen”, kazala je. „Moramo vidjeti hoće li se to događati često”.

Glasnogovornica WHO-a Margaret Harris kazala je na UN-ovu brifingu u Ženevi u vezi slučaja iz Hong Konga da je, iako se takva neslužbena izvješća pojavljuju s vremena na vrijeme, važno da se takve slučajeve dobro dokumentira.

Neki stručnjaci smatraju da je moguće da se takvi slučajevi počinju pojavljivati zbog više testiranja na virus širom svijeta, a ne zato što se virus možda širi drugačije.

No, David Strain, profesor na Sveučilištu Exeter i visoki član Britanskog liječničkog udruženja, rekao je da je pojava tih slučajeva zabrinjavajuća iz nekoliko razloga.

„Prvi je to što to sugerira da ranije zaraze ne pružaju zaštitu”, rekao je. „Drugi je što bi moglo biti moguće da cjepiva možda neće pružiti nadu koju svi očekujemo”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti