17.07.2024.
HomeNovostiKo je u BiH nadležan za nabavku vakcine i lijekova protiv COVID-19

Ko je u BiH nadležan za nabavku vakcine i lijekova protiv COVID-19

Savjet ministara Bosne i Hercegovine na sjednici u utorak utvrdio je nadležnost Ministarstva civilnih poslova BiH za potpisivanje okvirnih ugovora u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera sa Evropskom unijom (EU), saopšteno je iz Savjeta ministara.

“Ovim sporazumom se omogućava BiH učešće u EU javnim nabavkama lijekova i medicinskih sredstava za sprečavanje širenja pandemije Covid-19. Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević ovlaštena je da u ime BiH izvrši potpisivanje tih ugovora, a na osnovu iskazanih potreba Republike Srpske (RS), Federacije BiH (FBiH) i Brčko distrikta˝, navodi se u saopštenju.

Obaveze plaćanja nabavljenih zdravstvenih protivmjera, proisteklih iz potpisanih okvirnih ugovora, snositi institucije entiteta ili distrikta u skladu sa iskazanim potrebama.

Na sjednici Savjeta ministara dogovoreno je i da će Ministarstvo civilnih poslova BiH biti zaduženo da obezbjedi sredstva za ove namjene.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH ranije je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) da BiH učestvuje u programu zajedničke nabavke sa zemljama EU koji uključuje i nabavku potencijalne vakcine.

˝Svaka država će imati jednak pristup nabavci i za sve države će se osigurati 20 posto vakcina u odnosu na broj stanovnika”, navodi se u odgovoru za RSE.

Takođe se navodi i da BiH preko entitetskih predstavnika učestvuje u radu zajedničke akcije koju su pokrenule Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI ).

BiH je u julu propustila da u okviru Sporazuma Evropske unije o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera, nabavi lijek remdesivir, za liječenje oboljelih od korona virusa.

Tada je zakazao komplikovan sistem odlučivanja, u kojem je zdravstvo u nadležnosti dva bh. entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko Distrikta, s tim da određene nadležnosti u oblasti zdravstva imaju i kantoni u Federaciji BiH.

Evropska komisija je 31. jula postigla okvirni ugovor o budućoj kupovini 300 miliona doza potencijalne vakcine protiv COVID-19 s farmaceutskom kompanijom Sanof u ime svih država članica EU.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti