18.05.2024.
HomeSvijetPUTIN U EMIRATE STIGAO U PRATNJI BORBENIH AVIONA: Čekaju ga razgovori sa...

PUTIN U EMIRATE STIGAO U PRATNJI BORBENIH AVIONA: Čekaju ga razgovori sa šeikom Mohamedom bin Zajedom i iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u srijedu u Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati, kako bi razgovarao sa kolegom, šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, dok je Dubai domaćin klimatskog samita Ujedinjenih naroda COP28, javlja Anadolija.

Putina je na aerodromu dočekao šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan, ministar vanjskih poslova UAE-a.

Avion ruskog predsjednika pratila su četiri borbena aviona Su-35 opremljena projektilima tokom putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate.

Prema snimku koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, ratni avioni su pratili predsjednički avion modela IL-96 u kojem se nalazio Putin. Ruski ratni avioni nastavili su da prate Putinovo putovanje sve dok nije sletio u Abu Dhabi.

Iz Ministarstva je navedeno da je Su-35S, opremljen standardnim avijacijskim naoružanjem različitih klasa, pružao zračnu podršku predsjedničkom avionu tokom međunarodnog leta.

Razgovori o tržištu nafte

“Predsjednik Putin će sutra boraviti u radnoj posjeti u UAE-u i Saudijskoj Arabiji”, rekao je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na brifingu u Moskvi. Rekao je da će posjete biti održane istog dana.

Peskov je rekao da će pitanja vezana za tržište nafte, kao i bilateralna i međunarodna pitanja, biti na dnevnom redu Putinove posjete regionu.

Prema njegovim riječima, u Saudijskoj Arabiji i UAE-u razgovarat će se i o pitanjima na bilateralnom i međunarodnom planu, ukazujući razmjenu mišljenja i o palestinsko-izraelskom sukobu.

Putinova posjeta je njegova prva posjeta ovim zemljama i regiji Zaljeva u više od četiri godine.

Peskov je također najavio da će iranski predsjednik Ebrahim Raisi u četvrtak doputovati u Moskvu u službenu posjetu radi razgovora s Putinom.​​​​

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti