19.06.2024.
HomeNovostiANTONIO BEUS UZVRAĆA UDARAC PJERU ŽALICI: "Uzeo si 900 hiljada KM, a...

ANTONIO BEUS UZVRAĆA UDARAC PJERU ŽALICI: “Uzeo si 900 hiljada KM, a filmova još nema!”

Predsjednik Upravnog odbora Fonacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus odgovorio je na optužbe reditelja da radi nezakonito, a naročito oštru poruku je imao za Pjera Žalicu.

“Od prvog dana mog imenovanja na poziciju predsjednika UO Fondacije za kinematografiju FBiH, sarajevske filmadžinice i filmadžije (barem većina njih) krenuli su s kolektivnim napadom na mene. Ne libe se nazivati me kriminalcem, čovjekom u sukobu interesa, papkom iz Kiseljaka, glavonja, H komponenta itd. Njihove metode su brutalne, beskrupulozne i nikada legalne. Oni su spremni zloupotrebiti pečat, preskakati zakone i procedure, sve u cilju da na poziciju UO Fondacije postave ljude koje oni kontroliraju i koji će bespogovorno novac iz budžeta dodjeljivati njima i jedino njima”, započeo je.

Dodao je da ti ljudi “vrlo rijetko istupaju pojedinačno izvan formacije čopora FGR, ali da je gospodin Pjer Žalica prije nekoliko dana na podcastu N1 individualno cijelih 10-ak minuta lamentirao za njegovom ostavkom ili smjenom”.

“Ne želim uopće ovom prilikom govoriti o rezultatima koje je fondacija postigla u trajanju mog mandata kao predsjednika UO Fondacije za kinematografiju, samo želim da podsjetim gospodina Žalicu da je prije mog dolaska na to mjesto za njegov film ‘Tuđa krv’ i film ‘Zehra i fortuna’ iz budžeta dodijeljeno 902.656,00 KM. Ovaj novac je iščezao, jer filmova nema, a pare je popapala debela maca”, nastavio je.

Tvrdi da je spomenuo samo “fantomske nevidljive filmove čiji je gospodin Žalica potpisani autor”. Također je naveo da ga želi “podsjetiti da je firma Refresh, čiji je bio suvlasnik sa gospodom Ademirom Kenovićem, Srđanom Vuletićem i Zijadom Mehićem, u mandatima prethodnih UO fondacije dobila stotine hiljada konvertibilnih maraka za druge fantomske i jednako nepostojeće filmove. I te pare su pojele mace, a u ovom slučaju se nabralo više od milion maraka, ali filmovi nikada nisu snimljeni”.

“Da pojasnim, gospodine Žalica, Vi niste jedini koji ste sprovodili ovu praksu prije mog dolaska na čelo UO, ali ste svakako jedan od najvećih izuzimača budžetskih para za filmove koji nikada nisu snimljeni niti će ikada vidjeti svjetlo dana. Poznato mi je da ste za te iste fantomske projekte osim sredstava iz Fondacije FBiH uzimali i sredstva iz budžeta kroz Ministarstvo kulture i sporta KS i drugdje gdje god se moglo zgrabiti. Jasno mi je da me v i vaše kolegice i kolege želite smijeniti, da se vrate ona stara za vas dobra vremena kad je bilo ‘Uzmi ago koliko ti drago’ pa da budem gender korektan i da dodam da ‘aginica jami i ustrajno grabi'”, naveo je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti