14.07.2024.
HomeNovostiPutin opet obmanjuje svijet: Ruska vakcina nije došla do treće faze kliničkog...

Putin opet obmanjuje svijet: Ruska vakcina nije došla do treće faze kliničkog ispitivanja upozorava Svjetska zdravstvena organizacija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u utorak Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji vakcine protiv covida-19, nakon što je ta zemlja rekla da će početi s vakcinisanjem stanovništva protiv koronavirusa u oktobru.

Vakcina nije na WHO-ovoj listi

– Ponekad pojedinačni istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je naravno izvanredna novost – rekao je glasnogovornik WHO-a Kristijan Lindmejer (Christian Lindmeier) novinarima te je dodao:

– Ali između pronalaska ili indicija da se posjeduje vakcina koje djeluje, i vakcine koja je prošla sve faze je velika razlika.

Ruska vakcina nije na WHO-ovoj listi od šest vakcina koje su došla do treće faze kliničkih ispitivanja.

Ruske zdravstvene ustanove objavile su u subotu da se pripremaju početi masovno vakcinisanje protiv koronavirusa u oktobru.

Vakcija prvo ljekarima i profesorima, onda ostatku stanovništva

Ministar zdravstva Mihail Muraško je kazao da će ljekari i profesori biti prvi koji će primiti vakcinu, a potom postupno i ostatak stanovništva.

Dodao je da je kliničko ispitivanje vakcine razvijene u Rusiji dovršeno te da je u pripremi njeno odobrenje.

– Planiramo sveobuhvatnija vakcinisanja za oktobar – kazao je.

Nema naučnika podataka o vakcini

Dosad Rusija nije dala naučne podatke o toj vakcini na nezavisnu evaluaciju.

Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Moskvi već je u maju objavio da je razvio vakcinu, za koju kaže da stvara imunitet na koronavirus bez negativnih popratnih pojava.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti