Da li je korona uništila SDA afere (I): Kako je kriminal Asima i jarana naprasno zaboravljen kod Bošnjaka?

0

Načelnik općine Novi Grad u Sarajevu Semir Efendić objavio je 28. februara audiosnimak koji je zatresao bh. političku scenu, preciznije Stranku demokratske akcije. No, pojava koronavirusa brzo je aferu “Asim” bacila u sjenu.

“Bio je tačno 28. februar kada je Semir Efendić objavio snimak koji je na svjetlo dana iznio najveću političko-koruptivnu aferu u BiH. Bio je i tačno 4. juni kada je SDA, nakon tri i po mjeseca, održala sjednicu Predsjedništva”, napisao je danas federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara uz fotografiju na kojoj pije kafu sa Semirom Efendićem.

Podsjeća da je na toj sjednici stranačkog Predsjedništva, između ostalog, donesen zaključak kojim je Predsjedništvo SDA zadužilo radno tijelo u sastavu Denis Zvizdić, Mirsad Zaimović i Safet Softić da u roku od sedam dana predloži zaključke u vezi sa stanjem i odnosima u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo, piše Klix.

“Nešto se razvuklo ovih sedam dana, a proći će, očito, i 70… Nije žurba, očigledno. Vrijeme liječi sve, time se, izgleda, vode. A hoće li to biti baš tako? Mi smo čekali i tih sedam dana, i mjesec, i dva. Mi, evo, još čekamo”, poručili su Čampara i Efendić.

Podsjetimo da je nedavno Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu Tužilaštva KS protiv načelnika općine Novi Grad Semira Efendića zbog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja. U optužnici je navedeno da se optuženi tereti da je kao učesnik u saobraćaju iz nehata prouzrokovao smrt jedne osobe.

Ova optužnica dolazi dvije i po godine nakon krivičnog dijela, a interesantno, uoči lokalnih izbora.

Indikativno je i to da će suđenje Efendiću, a i moguća presuda, biti u vrijeme predizborne kampanje te je skoro sigurno da će imati implikacije na taj proces.