24.07.2024.
HomeNovostiOd danas obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru

Od danas obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH donio je naredbu kojom je od danas obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštovanje distance od minimalno metar, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra.

U saopštenju sa sjednice Kriznog štaba navodi se da su donesene i nove preporuke koje su dostavljene kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva.

Građanima na području FBiH preporučuje se da zbog epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče kretanje s ciljem smanjivanja rizika od virusa korona, kao i zaštite zdravlja.

Licima starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, preporučuje se da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu, navodi se u saopštenju.

“Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprečavamo širenje virusa korona i povećanje broja oboljelih”, istakli su iz Kriznog štaba.

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje i restriktivnijih mjera shodno procjeni epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini uz redovno izvještavanje Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva.

U uslovima pogoršane epidemiološke situacije u FBiH naređeno je striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH za sve one na koje se preporuke odnose.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti