14.04.2024.
HomeNovostiDržavljani BiH mogu u Hrvatsku uz samoizolaciju ili negativan PCR test

Državljani BiH mogu u Hrvatsku uz samoizolaciju ili negativan PCR test

Hrvatska je od ponoći uvela obaveznu samoizolaciju ili testiranje na virus korona za građane BiH i Srbije, a te mjere ne odnose se na osobe s dvojnim državljanstvom, za razliku od jučerašnje informacije da građani BiH u Hrvatsku mogu ući ako provedu obaveznu 14-dnevnu samoizolaciju.

Portal radiosarajevo.ba saznaje da je Graničnoj policiji BiH dostavljen mail u kojem se navodi da osobe iz trećih zemalja koje ulaze u Hrvatsku iz turističkih ili drugih razloga, te one koje putuju zbog školovanja, mogu ući u zemlju bez obaveze samoizolacije, ali uz pokazan negativnog PCR testa koji nije stariji od 48 sati, odnosno, uz obavezu 14-dnevnog karantina ako nemaju negativan nalaz.

To je potvrdio i Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH.

“Tačno je. U Hrvatsku se sa pasošem BiH može ući i sa negativnim PCR testom. On ne smije biti stariji od dva dana, odnosno 48 sati”, potvrdio je Hofman za radiosarajevo.ba.

To se odnosi na odluku kojom građani BiH mogu ulaziti u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, ali samo iz opravdanog razloga (potvrda za turizam i poslovno, tranzit itd.).

“Ovo je, ipak, olakšavajuća okolnost, jer vjerujemo da će mnogi građani BiH iskoristiti ovu mogućnost”, dodao je Hofman.

Te obaveze oslobođeni su zdravstveni i prekogranični radnici, prevoznici i diplomate, policijski službenici, te pripadnici Civilne zaštite, međunarodnih organizacija i vojnog osoblja.

Za putnike u tranzitu, granična policija će, nakon što im odobri ulazak, provjeriti jesi li napustili Hrvatsku u roku od 12 sati.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti