17.06.2024.
HomeSvijetZatvorena Banka Silikonske doline, najveća propast u bankarstvu od 2008.

Zatvorena Banka Silikonske doline, najveća propast u bankarstvu od 2008.

Banka Silikonske doline od petka je zatvorena, što je najveći kolaps jedne banke još od 2008. godine, kada je na vrhuncu svjetske finanijske krize kolabirao Washington Mutual.

Sredstva Banke Silikonske doline zaplijenila je američka Federalna korporacija za osiguranje, a banka je posrnula nakon što su njeni korisnici, uglavnom radnici u IT sektoru i kompanije sa preduzetničkim kapitalom, počeli da povlače svoj novac, što je stvorilo opštu navalu, prenosi Beta.

Silikonska dolina je pod velikim utjecajem tehnološke industrije, i male su šanse da dođe do “prenošenja zaraze” kroz bankarski sektor, kako je to bilo u mjesecima koji su prethodili svjetskoj finansijskoj krizi, ili velikoj recesiji, prije više od 15 godina.

Velike banke sada imaju dovoljno kapitala da izbjegnu sličnu situaciju.

Federalna korporacija za osiguranje naredila je zatvaranje Banke silikonske doline i preuzela u petak sve njene depozite.

Banka je u trenutku propasti imala imovinu u vrijednosti 209 milijardi dolara i 175,4 milijarde dolara depozita, navodi u saopštenju Federalna korporacija.

Nije jasno koliko je depozita u ovom trenutku iznad osiguravajućeg limita od 250.000 dolara.

Uočljivo je da Federalna korporacija nije objavila ko je kupac imovine Banke Silikonske doline, što je uobičajeno kada je zatvaranje banke uredno.

Zaplijena imovine

Također je uočljivo da je Federalna korporacija zaplijenila imovinu banke usred radnog dana, što je znak da je situacija postala teška.

Finansijsko stanje banke sve više je ove sedmice dovođeno u pitanje kada je ona objavila plan prikupljanja do 1,75 milijardi dolara radi jačanja kapitalne pozicije u zabrinutosti zbog viših kamatnih stopa i stanja ekonomije.

Akcije SVB finansijske grupe, matične kompanije Banke Silikonske doline, pale su gotovo 70 posto prije nego što je trgovanje zaustavljeno.

CNBC je izvijestio da su pokušaji prikupljanja kapitala propali i da banka sada ide na prodaju.

Banka Silikonske doline nije mala – ona je zapravo 16. najveća i zemlji, sa aktivom od 210 milijardi dolara.

Ona je glavni finansijski kanal za kompanije sa preduzetničkim kapitalom, koje su teško pogođene time što su američke Federalne rezerve u posljednjih 18 mjeseci podigle kamatne stope i rizičniju tehnološku imovinu učinile manje privlačnom za investitore.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti