20.06.2024.
HomeNovostiNe spavajte mirno: Bosansko narodno vijeće upozorava - "Drugog i trećeg maja...

Ne spavajte mirno: Bosansko narodno vijeće upozorava – “Drugog i trećeg maja moglo bi doći do nemira u BiH”

Bosansko/Bošnjačko Narodno Vijeće upozorilo je građane Bosne i Hercegovine da bi 2. i 3. maja 2024. godine moglo dođi do nemira koje bi mogli izazvati „ekstremisti“. BNV upozorava da bi moglo biti napada na povratnike, pokušaja uspostavljanja kontrolnih i borbenih položaja na međuentitetskim linijama.

Predsjednik BNV-a Mahir Žiško, komentirajući saopćenje, kazao je za Stav.ba da se njihove informacije koje su plasirali u javnost temelje na manje-više poznatim informacijama koje kruže u javnom prostoru.BNV je, kaže, na ovaj način htio glasno kazati ono što svi znaju, a šute o tome. Istakao je da, prema njegovim informacijama, do nemira može doći u Brčkom i Sarajevu u blizni međuentitetskih linija.

Kako se navodi u saopćenju, svaki pa i najmanji eksces može prouzrokovati nesagledive posljedice po građane Bosne i Hercegovine i regiona. Ministarstva unutrašnjih poslova oba entiteta dužna su na području svog djelovanja da spriječe bilo kakve eventualne sukobe i osiguraju javni red i mir u entitetima odnosno, na cijelom prostoru BiH, zaštite građane i imovinu i osiguraju nesmetan protok ljudi i roba.

„Secesija nije moguća i značit će državni udar, a po automatizmu to podrazumijeva povrat Ustava Republike Bosne i Hercegovine. Ukoliko se neko od ekstremista ipak usudi da otvori ovu Pandorinu kutiju, neka zna da građani, patriote, neće stajati po strani i čekati da se desi novi genocid! U skladu sa općim stanjem u državi, građani se ne mogu pouzdati u institucije u kojima predominantno rukovode potomci nekadašnjih ratnih zločinaca. Zato, pozivamo sve bosanske patriote, da na svaki moći način spriječe divljanje, krađe, napade na građane, institucije i pojedince.

Pripadnike i uposlenike svih agencija na nivou BiH iz reda ostala dva naroda, uključujući i Oružane snage BiH upozoravamo da dobro obrate pažnju na sopstvenu odgovornost ukoliko se ponovi scenarij iz aprila 1992. godine kada je došlo do podjele MUP-a RBiH, i drugih ministarstava, otimačina i uništavanje društvene imovine. Savjesni i patriotski opredjeljeni građani neće dopustiti takva ponašanja“, navodi BNV u saopćenju te dodaje „ne oslanjamo se na međunarodne snage, jer smo već jednom taj scenarij prošli, a namjere da te snage budu upotrebljene da uspostave liniju razdvajanja među entitetima po kiparskom scenariju su nedopustive“.

alt

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti