Nakon Rusa i Srba, i poglavnik Čović organizirao prijeko suđenje Schmidt-u: Kriv je!!!

0

Hrvatski narodni sabor BiH danas je u Mostaru održao redovnu sjednicu na kojoj su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, aspektu trenutne krize i nefunkcioniranja viših razina vlasti kao i o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim promjenama. Između ostalog, povedena je rasprava i o Christianu Schmidtu, odnosno njegovom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

– U svjetlu pregovaračkog procesa o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama, Predsjedništvo HNS-a izrazilo je potporu predstojećem ciklusu razgovora na najvišim razinama te postizanju dogovora u svim ključnim segmentima, stoji u priopćenju.

Navodi se kako je posebno naglašeno da je konstitutivnost naroda uz legitimno političko predstavljanje temeljna ustavna kategorija s kojom se ne može trgovati niti je se može eliminirati.

Potrebna je žurna stabilizacija odnosa i postizanje konsenzusa kroz dijalog političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda, navode iz HNS-a BiH.

U raspravi o 60. izvješću visokog predstavnika, Predsjedništvo HNS-a pozvalo je Ured visokog predstavnika na cjelovito i objektivno izvještavanje međunarodne zajednice o stanju u Bosni i Hercegovini.

Ukazano je, kako se navodi, na višestruke ozbiljne propuste u dostavljenom dokumentu koji svjesno ignorira rušenje pravosudnih institucija BiH, upotrebu retorike koja poziva na otvorene sukobe među narodima i stanovnicima BiH, kao i zanemarivanje koruptivnih afera koje ruše ugled institucija i pravne države.

– Ured Visokog predstavnika, u skladu sa svojim obvezama proisteklim iz Daytonskog mirovnog sporazuma, mora biti jamac civilne provedbe svih Aneksa, njihov zaštitnik i faktor stabilnosti i mira, stoji u priopćenju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here