Bosanski nemar, kriminal i korupcija: Ako se nelegalno izgrađena pumpa u Vojkovićima uruši, doći će do ekološke katastrofe

0
05.11.2021., Sarajevo - Velike poplave u Ilidzi, predgradju Sarajeva. Usljed ogromnih kisnih padavina doslo je do porasta visine vodostaja na svim vodotocima na podrucju Kantona Sarajevo. Zabiljezeno je izlijevanje rijeke Bosne i Zeljeznice iz korita na lokalitetu opcine Ilidza. Poplavljena su dvorista, domovi, pa i kompletna naselja.

Ova nelegalno izgrađena pumpa u vodozaštitnoj zoni izvorišta Sarajevsko polje, ukoliko se uruši u rijeku dio građana bi bio odsječen, a moglo bi doći do ekološke katastrofe kad opasne tvari iz benzinske pumpe završile u rijeci, upozoravaju stručnjaci.

Iako su vodostaji rijeka u opadanju pred nama su neivjesni sati. Kako navode iz Agencije za vodno područje Save, računa se na još padavina koje bi mogle bitno promijeniti situaciju na terenu.

Situacija na Otesu je kritična, voda na ulici je dubine i tri metra, automobili su potopljeni a evakuacija stanovništva je u toku.

Nabujala Željeznica obrušava benzinsku pumpu u Vojkovićima. Djelići nas dijele dok se cijela ne sruši u rijeku.

– Ova nelegalno izgrađena pumpa u vodozaštitnoj zoni izvorišta Sarajevsko polje, ukoliko se uruši u rijeku dio građana bi bio odsječen, a moglo bi doći do ekološke katastrofe kad opasne tvari iz benzinske pumpe završile u rijeci. Posebno je opasno zato što se Željeznica nedaleko od ovog mosta ulijeva u rijeku Bosnu – rekao nam je Anes Podić iz udruženja Eko akcija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here