Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine: Vučić laže!

0

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine saopćilo je da optužbe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o umiješanosti Ukrajine u izveštaje o bombama srbijanskim avionima nisu tačne.

Ovo je u komentaru za Evropejsku Pravdu naveo portparol Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

“Kategorički odbacujemo neosnovane optužbe predsjednika Srbije. Njegove tvrdnje o navodnoj umiješanosti Ukrajine u izvještaje srbijanskih avio-kompanija koje lete za Rusiju su netačne”, rekao je on.

Ministarstvo je također izrazilo razočarenje što se Srbija još nije pridružila sankcijama EU uvedenim Rusiji zbog njenog ničim izazvanog rata protiv Ukrajine.

“Svakog dana Rusija šalje projektile i bombardira ukrajinske gradove, ubija civile, uništava civilnu infrastrukturu. Oštre sankcije i jedinstvo demokratskog svijeta mogu zaustaviti ovaj rat. Pozivamo Beograd da stane uz istinu i u potpunosti se pridruži podršci Ukrajini i podržavanju ujedinjene demokratske Evrope”, rekao je portparol.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da iza dojava o podmetnutim bombama u avionima koji lete ka Rusiji stoje dvije zemlje: jedna je članica EU, a druga Ukrajina.

Vučić je rekao da će njegova zemlja nastaviti letjeti za Rusiju, uprkos dojavama.

Srbija nije članica EU i odbila je uvesti sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, ali njeni avioni mogu slobodno  prelaziti vazdušni prostor EU. Time je balkanska zemlja postala jedini evropski vazdušni koridor koji je ostao otvoren za Rusiju.

Državna Air Serbia u početku je udvostručila broj direktnih letova iz Moskve za Beograd na 15 sedmično kako bi zadovoljila rastuću potražnju. Međutim, zbog oštrih kritika, Srbija  se vratila na predratni broj letova za Rusiju, prenosi Evropejska Pravda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here