21.07.2024.
HomeNovostiMahmoud Abbas: Izrael počinio 50 holokausta

Mahmoud Abbas: Izrael počinio 50 holokausta

Berlinska policija je otvorila preliminarnu istragu protiv palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa koji je ove sedmice izjavio da je Izrael počinio 50 holokausta protiv Palestinaca, prenosi Anadolija. Kako javlja njemački list Bild, Abbas je pod istragom zbog mogućeg huškanja na nasilje.

Abbas je tokom zajedničke konferencije za novinare u Berlinu s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom 16. augusta optužio Izrael da je počinio 50 holokausta protiv Palestinaca.

– Od 1947. do danas Izrael je počinio 50 masakra u 50 sela… 50 pokolja i 50 holokausta, rekao je on odgovarajući na pitanje o predstojećoj 50. godišnjici napada u Münchenu 1972, u kojem je ubijeno nekoliko izraelskih sportista.

Izjave palestinskog lidera izazvale su osude izraelskih i njemačkih zvaničnika, uključujući Scholza koji je naknadno rekao da je zgrožen nečuvenim komentarima Abbasa. Abbas je u srijedu rekao da nije namjeravao negirati jedinstvenost holokausta tokom svoje posjete Njemačkoj.

– Ono što se misli jesu zločini i masakri počinjeni nad palestinskim narodom od Nakbe. Ovi zločini do danas nisu prestali, dodao je on.

Nakba, ili Katastrofa, izraz je koji Palestinci koriste za označavanje prisilnog protjerivanja gotovo 800.000 Palestinaca iz njihovih domova u Palestini 1948. kako bi se stvorio prostor za stvaranje Izraela. Izraelski premijer Yair Lapid nazvao je Abbasove izjave monstruoznim lažima. U Njemačkoj su za vrijeme režima Trećeg Reicha, od 1939. do 1945. godine, nacisti sistematski ubijali milione ljudi, posebno Jevreja, invalida, ratnih zarobljenika, Roma Poljaka i drugih slavenskih etničkih grupa. Procjenjuje se da je u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata ubijeno oko šest miliona Jevreja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti