21.07.2024.
HomeNovostiDžaba rokovi, kad nema djece: Ostaju nepopunjena i mjesta za besplatno studiranje

Džaba rokovi, kad nema djece: Ostaju nepopunjena i mjesta za besplatno studiranje

Na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj, u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, ovih dana su raspisani konkursi za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2022/23. godini, u drugom upisnom roku, dok se na javnim univerzitetima Federacije BiH to može očekivati krajem avgusta i početkom septembra.

– Što se tiče oba upisna roka na Univerzitetu, planiran je upis 2.500 studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija. Nakon prvog upisnog roka ostalo je još 807 slobodnih mjesta. Od tog broja, njih 537 može biti upisano u kategoriji budžet, a 169 na samofinansiranje. Plan je da se upiše i 78 stranih, te 23 vanredna studenta, izjavio je za naš list Dario Stanković, viši stručni saradnik za informisanje na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Trenutno je na Univerzitetu u Banjoj Luci oko 17.000 studenata. UNBL ima 16 fakulteta i jednog priključenog člana

Istakao je da nemaju problema s brojem upisanih te da se u posljednjih pet godina upisuje od 2.100 do 2.200 studenata u jednoj akademskoj godini.

– Gledajući sve parametre koji utiču i koji određuju broj studenata koji se odlučuju za visoko obrazovanje na teritoriji Bosne i Hercegovine, UNBL je zadovoljan tom brojkom, ako gledamo broj srednjoškolaca i migracije, napomenuo je Stanković.

ZADOVOLJNI ODZIVOM

Prijem dokumenata za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija u drugom upisnom roku planiran je od 29. avgusta do 2. septembra, dok su prijemni ispiti zakazani za 5. septembar. Kandidati koji uspješno polože prijemni ispit u drugom roku i steknu pravo upisa mogu se upisati na studije od 12. do 16. septembra. Na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci polaganje prijemnog ispita u drugom roku traje od 5. do 9. septembra.

Zakonom o visokom obrazovanju u RS-u studenti koji se upisuju u kategoriji budžet iz BiH, dakle i iz RS-a i FBiH, kao i Republike Srbije na osnovu Sporazuma o posebnim paralelnim vezama Srbije i RS-a, oslobođeni su plaćanja školarine. Trebaju izmiriti samo administrativni trošak, tačnije upisni materijal od 42 KM.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu prijavljivanje kandidata za drugi upisni rok počinje 29. avgusta, a završava 2. septembra. Polaganje prijemnog ispita je 5. septembra na svim članicama visokoškolske ustanove (na Muzičkoj i Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu prijemni ispit biće održan 5. i 6. septembra). Upis primljenih kandidata je od 12. do 16. septembra.

Na univerzitetima u BiH treba izvršiti racionalizaciju studijskih programa za koje nema interesa, kaže Duraković

Sa ovog univerziteta su nam kazali da fakulteti koji nisu popunili slobodna mjesta u drugom upisnom roku mogu organizovati i treći upisni rok po rasporedu koji sami utvrde, a na način da se upis studenata završi do 30. septembra.

Broj upisanih studenata na visokoškolske ustanove u BiH posljednjih pet godina pao je za više od 20.000. Nekim fakultetima prijeti zatvaranje zbog nedostatka studenata. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici, smatra da problem nije toliko danas izražen koliko će biti za pet do deset godina. Kazao je da je ovo ozbiljan izazov i za politiku i za menadžmente te rektore univerziteta u BiH i da situacija zahtijeva reformu visokog obrazovanja u čitavoj BiH.

677 MJESTA NA UNSA

Broj upisanih studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici za akademsku 2022/23. godinu nakon prvog upisnog roka je 468, od planiranih 995.

Drugi upisni rok trajat će od 30. augusta do 16. septembra, a rangiranje kandidata i prijemni ispiti na fakultetima UNZE obavit će se od 19. do 23. septembra. Upis primljenih studenata obavit će se prema planu fakulteta, najkasnije do 30. septembra.

Univerzitet u Sarajevu ima oko 30.000 studenata manje u odnosu na deceniju prije (57.000 nekad, a sada 27.000, op. a). U studijskoj 2022/23. godini raspisao je konkurs za prijem 6.136 studenata, a nakon prvog roka na prvi ciklus i integralne studije upisano je 3.459 brucoša.

Piše: Mirza Dajić / Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti