22.07.2024.
HomeNovostiNova afera u vlasti Federacije BiH: Ko i zašto skriva ugovor o...

Nova afera u vlasti Federacije BiH: Ko i zašto skriva ugovor o nabavci kineskih vakcina koje su plaćene 12,5 miliona KM

Iz organizacije Transparency International (TI) objavili su da nadležni u Federaciji Bosne i Hercegovine nezakonito skrivaju ugovor o prošlogodišnjoj nabavci 500.000 vakcina protiv koronavirusa kineskog proizvođača Sinopharm, a koje su plaćene 12,5 miliona KM.

TI je zatražio reakciju Upravne inspekcije nakon što je Zavod za javno zdravstvo FBiH, koji je potpisao ugovor sa kineskim kompanijama Biotec Group i Sinopharm, odbio dostaviti informacije te zbog toga što sada odbija riješiti žalbu ove organizacije, a zbog čega nije moguće tražiti sudsku zaštitu.

Napomenuto je da je Vlada FBiH dala saglasnost Zavodu da na ugovor stavi oznaku “povjerljivo”, iako je, kako je navedeno, po Zakonu o tajnosti podataka Bosne i Hercegovine tako nešto moguće samo ako bi objavljivanje podataka nanijelo štetu sigurnosti ili interesima Bosne i Hercegovine. TI je ocijenio da u ovom slučaju ti uslovi nisu ispunjeni, ali da Zavod odbija dostaviti ugovor.

U odgovoru ovoj organizaciji je navedeno da je stavljanje oznake “povjerljivo” bio uslov kineske kompanije da bi se uopće zaključio posao nabavke vakcina. Oznaka tajnosti stavljena je na, kako je naglašeno, deset godina, a u Zavodu su istakli da bi objavljivanje ugovora moglo imati štetne finansijske posljedice po FBiH i buduće poslovanje sa poslovnim partnerima.

U cijelom slučaju uprava Zavoda nije, kako je konstatirano, uzela u obzir činjenicu da je riječ o javnom interesu pa će TI nastaviti, kako je najavljeno, pravnu bitku za objavljivanje ovog ugovora, posebno zbog činjenica da je nabavka, kako je zaključeno, nezakonito izuzeta od primjene Zakona o javnim nabavkama. Tvrdi se da je na to u posljednjem izvještaju ukazao i Ured za reviziju institucija FBiH koji je naveo da se ne može potvrditi opravdanost izuzeća od primjene odredbi ovog Zakona.

Također je napomenuto da je proces nabavke vakcina trajao duže od tri mjeseca, što je, kako je naglašeno, u suprotnosti sa zakonskim odredbama kojima se definiše izuzeće od procesa javnih nabavki zbog hitnosti, koje po mišljenju Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine predstavljaju situacije kada je potrebno reagirati istog trenutka, npr. u roku od jednog ili dva sata, čak u nekoliko minuta, odnosno kada objektivno nije moguće primijeniti ni pregovarački postupak – istakao je TI, pozivajući se na revizorski izvještaj.

“Zanimljivo je da uprava Zavoda u odgovoru TI-u citira upravo ovo tumačenje Agencije za javne nabavke, pravdajući izuzeće činjenicom da se moralo reagirati u roku od jednog ili dva sata ili čak nekoliko minuta. Ipak nabavka je pokrenuta 10. marta, a ugovor zaključen tek 9. juna, što jasno pokazuje da je bilo dovoljno vremena za provođenje transparentnijeg postupka. Dodatni problem je taj što je ugovor za usluge transporta ovih vakcina, vrijedan više od 470.000 KM, izuzet od Zakona o javnim nabavkama i dodijeljen firmi Hercegovinalijek, iako je bilo dovoljno vremena da se provede neki transparentniji postupak”, smatraju u TI-u.

Pozivajući se na revizorski izvještaj, navedeno je da na kraju u skladištu ostalo više od 300.000 ovih vakcina, koje su i najmanje korištene za imunizaciju.

“U izvještaju revizora navedeno je i to da značajne količine vakcina zbog rokova upotrebe nisu iskorištene i odložene su za uništenje. Zavod reviziji nije prezentovao dokumente na osnovu kojih bi se utvrdile specifikacije vakcina, niti da je izvršena provjera kvalificiranosti ponuđača. Revizori zaključuju da je Vlada FBiH na zahtjev dobavljača proglasila ugovor povjerljivim, iako je riječ o javnim sredstvima i nabavci robe koja se tiče javnog zdravstva, što nije u skladu s principom transparentnosti definiranim Zakonom o budžetima u FBiH”, dodaje se.

TI je istakao da je objavljivanje ovog ugovora važno i zbog toga što su građani “svjedočili brojnim korupcijskim aferama tokom pandemije zbog čega se vode istrage i sudski postupci, što je svakako urušilo povjerenje javnosti u cijeli sistem”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti