14.07.2024.
HomeNovostiKorona virus prekriva regiju: Prvi slučajevi zaraze u Sloveniji i Mađarskoj

Korona virus prekriva regiju: Prvi slučajevi zaraze u Sloveniji i Mađarskoj

Premijer Mađarske Viktor Orban objavio je da je koronavirus stigao i u ovu državu te da je riječ o dvojici iranskih studenata.

Kako piše Financial Times, Orban je na svom Facebook profilu rekao da pacijenti još uvijek nemaju simptome, ali da je zaraza otkrivena i da su ih prevezli u bolnicu u Budimpešti.

“Od danas smo ušli u fazu odbrane, a svakog dana ćemo održavati sastanke kako bi se spriječilo dalje širenje ovog virusa”, rekao je Orban.

Mađarska vlada u subotu zatvara svoje “tranzitne zone”, kao i kampove za tražitelje azila uz svoju južnu granicu sa Srbijom, na neodređeno vrijeme, navodeći u izjavi da “koronavirus i ilegalna migracija idu ruku pod ruku”.

Nezavisni analitičari i međunarodne organizacije poput Agencije za izbjeglice UN-a rekli su da obustava postupka azila predstavlja kršenje međunarodnog prava bez osnova u Konvenciji iz 1951. o statusu izbjeglica ili izbjegličkom zakonu EU.

I još uvijek aktuelni premijer Slovenije, koji je podnio ostavku Marjan Šarec, također je objavio na Twitteru da ova država ima prvog oboljelog od koronavirusa.

U svijetu je zabilježeno 94.000 oboljelih i gotovo 3.200 umrlih od koronavirusa. Zaraza se širi u nove zemlje, a porast oboljelih veći je izvan Kine nego u Kini, zemlji iz koje se koronavirus proširio.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti