Komšić: Nikada više tzv. “legitimno predstavljanje” neće biti osnov u bilo kakvim razgovorima, potop HDZ-a i propast nakaradne politike

0

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, oglasio se nakon vijesti o rezoluciji o BiH, koja je danas usvojena na Kongresu Evropske narodne stranke (EPP).

Iz rezolucije je, kako smo ranije pisali, izbačen termin “legitimno predstavljanje” što je okarakterisano kao poraz HDZ-a BiH, Dragana Čovića i svih pristalica takve politike.

Komšić kaže da je potez EPP-a dokaz propasti i promašenosti takve nakaradne etničke politike.

Saopćenje Željka Komšića ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Činjenica da je čak i Evropska pučka partija odbila HDZ-ovo takozvano “legitimno predstavljanje naroda”, konačan je dokaz potpune propasti i promašenosti ove nakaradne etničke politike. Ni grupacija stranaka kojima HDZ BiH pripada, ne može da prihvati koncept koji vodi ka daljnjoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine.

HDZ BiH je izgubio ključnu političku utakmicu i to na njihovom (domaćem) terenu, te shodno tome princip takozvanog „legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda“ više ne bi smio ni trebao da se u Bosni i Hercegovini uzima sa bilo kakvom ozbiljnošću. Konceptulani debakl i potop politike HDZ-a je dubok i temeljit.

Izražavam naročito zadovoljstvo odlukom Evropske pučke partije da odbaci HDZ-ovo takozvano “legitimno predstavljanje naroda”, posebno zbog toga što već godinama tvrdimo da je takav koncept nespojiv sa evropskim vrijednostima i evropskom pravnom stečevinom.

Nakon što smo kroz brojna i višegodišnja nastojanja uspjeli da tzv. “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda” izbacimo iz rezolucija evropskog parlamenta i deklaracija NATO saveza, izbacivanje istog pojama iz rezolucija EPP-a kruna je uspjeha ideološke i demokratske borbe probosanskih snaga ali bosanskog društva uopće, protiv jedne nakaradne politike.

Nikada više takozvano “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda” neće biti osnov u bilo kakvim razgovorima oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona. Bosna i Hercegovina će kad – tad biti uređena na građanskom i evropskom principu, pri kojem će svi građani bez obzira na njihovu etničku ili neku drugu pripadnost, biti jednaki, zaključio je Komšić.