TEŽAK PORAZ ČOVIĆA, PLENKOVIĆA I ZOVKO: “Legitimno predstavljanje” izbačeno iz Rezolucije usvojene na Kongresu Evropskih narodnih stranaka

0

Na 27. Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) koji je održan danas u Rotterdamu usvojena je Rezolucija “Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine”. Rezolucija je plod inicijative HDZ-a, no konačni tekst je nešto sasvim suprotno od onoga što su željeli Andrej Plenković, Dragan Čović i Željana Zovko. 

Naime, načelo “legitimnog predstavljanja” za kojeg su se odlučno zalagali izbačeno je iz konačnog teksta rezolucije. 

Podsjećamo, HDZ je uputio prijedlog “Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH” za usvajanje na Kongresu Evropske narodne stranke. U prijedlogu rezolucije je, pored ostalog, pisalo sljedeće: 

“U skladu sa odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2016. godine, EPP smatra da politička stabilnost počinje od legitimnog političkog predstavljanja, kao preduslova, koji treba osigurati na svim političkim i administrativnim nivoima, kako konstitutivni narodi i svi ostali građani ne bi bili lišeni demokratskog prava da biraju svoje predstavnike.

EPP poziva sve političke lidere i institucije u Bosni i Hercegovini da daju svoj konstruktivan doprinos osiguravanju fer izbora i izbjegavanju izborne prakse koja može ugroziti legitimno političko predstavljanje tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana”

Međutim, u konačnom tekstu Rezolucije usaglašenom na posebnom kongresnom komitetu za rezolucije – “legitimnog predstavljanja” više nema.

“EPP poziva da se izborne reforme brzo provedu na inkluzivan način, u skladu s zahtjevima članstva u EU. Izborna i ustavna reforma, u skladu sa principima EU i odlukama međunarodnih i Ustavnog suda (BiH), što uključuje ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, ostalih i svih građana.

EPP poziva sve političke lidere i institucije u Bosni i Hercegovini da daju konstruktivan doprinos da se osiguraju pošteni izbori i da se uključe sve sestrinske stranke EPP-a u ovaj proces”, stoji u finalnoj verziji Rezolucije.