Dodik neće da vrati ukradenu ukrajinsku ikonu: Izmišlja, spletkari, politizira umjesto da vrati oteto

0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao je za Srnu da je situacija u pravosuđu katastrofalna i da bi pojedinci bili zadovoljni kada bi nekoliko funkcionera iz bh. entiteta Republika Srpska bilo osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne.

– Primjer za to je ikona u vezi s kojom se neprekidno vodi cijela haranga, iako je ne potražuje Ukrajina. Postoji izjava iz Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je nadležna za saradnju s Interpolom, da Interpol nema podataka o potraživanju ikone. Međutim, nekima uopće ovo nije važno, i ostali su nijemi na priču kada je Fahrudin Radončić rekao da je ambasador BiH u Pakistanu izdao više od 3.000 lažnih viza kako bi ljudi mogli ući u BiH, a među njima je bilo i sigurnosno opasnih, kazao je Dodik.

Istakao je i to da iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor da li traže ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci vezi s njom.

– Ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila ikonu prije datuma kada sam imao sastanak s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, prihvatit ću da je predamo. Međutim, ovdje je samo važno da budem napadnut, isto kao i Dragan Čović, lider HDZ-a, i njegovi saradnici. Sve to dovoljno govori o pravosuđu u BiH, podvukao je Dodik.