Vrijeme preletačevića: Vijećnici SDA nepozvani i dva puta odbijani “prislonili” se uz SDP u Gradskom Vijeću Tuzla, kao i vijećnici DF-a

0

SDA Tuzle se, od posljednjih izbora u novembru, najmanje dva puta nudila Jasminu Imamoviću, da mu vjerno služi i da mu bude duži. Staž.

Dva puta ih je Imamović glatko odbio, eksplicitno, bez uvijanja, čak grubo: “Neću sa SDA!”

No, novokomponovanim politikantima, kako ih još zovu “privatnim vijećnicima” to ništa nije smetalo.

Danas su Ćerim Rastoder, Nedima Lolić i Nusret Muminović članovi SDA Tuzla, nepozvani stali uz SDP-ovu većinu u gradskom Vijeću Tuzla i glasali za sve što je Imamović pomislio, a kamo li zatražio.

Uz njih su, navodno protiv stava vrha stranke, stali i vijećnici iz DF-a Zlatan Fatušić i Emir Ćehajić. Tako je DF u Tuzlanskom kantonu u vlasti uz skute SDA, a u Tuzli uz SDP?!?

U žargonu se ovakva ponašanja nazivaju “nuđenje”, “očijukanje”, “rasprodaja”, “bal pod maskama”, pa čak i politička “prostitucija”.

Nećemo koristiti taj kolokvijalni govor, jer svako ima svoje razloge za opravdanje nekog svog postupka. Tako pomenuti vijećnici mogu objašnjavati svoje postupke na ovaj ili onaj način.

Ne znamo da li će stranke iz kojih potječu vijećnici-preletačevići sankcionirati njihovo “švrljanje”, kao što ne znamo kakva će biti njihova dalja politička sudbina.

No, znamo da svako crta svoj politički portret bez gumice za brisanje. Problem nastaje kada se crtanje završi, a crtaču se ne svidi vlastiti autoportret. Naravno, pod uslovom da crtač autoportreta ima savjest. Ako ne…onda ništa!

Kako god, SDP u Tuzli nastavlja da suvereno njeguje jednopartizam i sigurno stupa u totalitarizam. Među krivcima za to izigravanje demokratskih principa svakako su i preletačevići svih boja koji se upravo ujedinjuju u Gradskom Vijeću Tuzla.