Dok islamske zemlje šute, Amerika obustavlja uvoz pamuka iz kineske regije Xinjiang zbog zlostavljanja Ujgura

0

SAD će obustaviti uvoz pamuka i paradajza iz kineske regije Xinjiang zbog načina na koji se kineska vlast odnosi prema tamošnjoj manjinskoj grupi muslimana Ujgura.

Američka vlada najavila je i carinsku zaplijenu proizvoda za koje se sumnja da su ih proizveli radnici na prinudnom radu u regionu Xinjiang, prenosi Beta izvještaj AP-a.

Xinjiang je najveći globalni izvoznik pamuka, pa bi ova zabrana mogla da ima znatne posljedice po trgovinu.

Trumpova administracija već je blokirala uvoz proizvoda nekih kompanija za koje se sumnja da koriste robe proizvedene uz pomoć radnika na prinudnom radu u Xinjiangu, a to su najavile i Kanada i Velika Britanija.

Šef britanske diplomatije Dominic Raab rekao je da je britanska vlada izdala smjernice britanskim kompanijama kako da vrše provjere da li je roba proizvedena prinudnim radom u Xingjianu.

Raab je kazao da London želi da osigura da “nijedna kompanija koja stiče profit od prinudnog rada u Xinjiangu ne može da posluje u Velikoj Britaniji i da nijedna britanska firma ne učestvuje u snabdijevanju takvom robom”.

Logori za muslimane

Zapad navodi da je više od milion Ujgura i pripadnika drugih uglavnom muslimanskih manjinskih grupa pritvoreno u logorima u regiji Xinjiang.

U izvještaju koje je objavila neprofitna istraživačka organizacija Centar za globalnu politiku se navodi da je stotine hiljada Ujgura prisiljeno ručno brati pamuk.

Pored prinudnog rada, oni su podvrgnuti mučenju, žene prisilnoj sterilizaciji, a svi i političkoj indoktrinaciji, kao i kulturološkoj asimilaciji.

Kina, međutim, negira sve te navode tvrdeći da je cilj rada u kampovima suzbijanje vjerskog radikalizma u manjinskim grupama.