20.04.2024.
HomeNovostiDiskriminacija: Zašto su neki povratnici u BiH smješteni u šatorima na granici,...

Diskriminacija: Zašto su neki povratnici u BiH smješteni u šatorima na granici, a neki u Hotelu Tuzla?

Zbog kontinuiranih žalbi na smještaj građana u karantin hotela “Tuzla”, oglasio se i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi Tuzlanskog kantona Elvir Rožnjaković.

Promijeniti odluku

U izjavi koju je dao medijima, ministar Rožnjaković je kazao da je pod hitno potrebno preispitati i promijeniti odluku o smještaju bh. građana koji su stigli iz Njemačke i Francuske i smješteni u karantin na posljednja tri sprata u hotelu “Tuzla”.

Ističe da se građani žale na nehumane uvjete smještaja u hotelu “Tuzla” te dodaje da se u karantinu nalaze i osobe za zdravstvenim problemima, kao i osobe koje koriste redovne terapije.

Rožnjaković kaže da je dobio i fotografije na kojima se vidi u kakvim uvjetima borave ove osobe te ističe da je potrebno u narednim danima pronaći alternativni smještaj, u kojem će bh. građani boraviti bez opasnosti za dodatno ugrožavanje zdravlja.

– U ovim trenucima zdravlje naših građana nam je prioritet broj jedan. Zbog toga, fotografije i informacije koje sam dobio ovih dana, koje jasno pokazuju da naši građani borave u zapuštenim sobama punim vlage, s plafonima oštećenim zbog prokišnjavanja, zahtijevaju našu odgovornu i brzu reakciju. Smatram da je potrebno da se ovi građani smjeste u prostor koji će osigurati minimum uslova za život, koji neće dodatno ugrožavati njihovo zdravlje, posebno iz razloga što vlaga dodatno negativno utječe na respiratornoni sistem, a što povećava opasnost od koronavirusa. Naglašavam da je potrebno da se karantinski smještaj osigura na spratovima koji su uređeni i renovirani ili da se pronađe drugi smještaj u Tuzli – navodi ministar Rožnjaković.

Naš sagovornik smatra da je potrebno preispitati i ko je i zbog čega građane naše zemlje smjestio upravo na posljednja tri sprata u ovom hotelu, imajuću u vidu kakvi su uvjeti i u kakvom se stanju nalaze sobe.

Pokazati odlučnost

Kako nam je kazao, ministar Rožnjaković će na današnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona iznijeti ovo pitanje i očekuje da će Vlada pokazati odlučnost da zaštiti zdravlje osoba smještenih u krajnje neuvjetnim sobama u hotelu “Tuzla”.

Inače, u Tuzli već vlada mišljenje da oni koji i nemaju koronavirus, mogli bi ga “zaraditi” u vlažnom prostoru posljednjih spratova hotela “Tuzla”, te se mnogi pitaju kako je i po čijem naređenju došlo do ovakve odluke.

Piše: Edin Skokić, Dnevni Avaz

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti